19:51 28.01.2021

ВАКС виправдав екс-директора ЗТМК Сивака

3 хв читати
ВАКС виправдав екс-директора ЗТМК Сивака

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) залишила в силі виправдувальний вирок стосовно екс-директора ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) Володимира Сивака за відсутністю складу злочину.

Згідно з прес-релізом Group DF, ВАКС ухвалив таке рішення в четвер.

"Сивак визнаний невинним. Суд укотре підтвердив, що всі звинувачення на його адресу не мають жодних правових підстав. Увесь цей процес стосовно гендиректора ЗТМК був показовою розправою. Незаконна фабрикація справ проти Сивака - лише частина великого плану з рейдерського захоплення ЗТМК, в якому сьогодні задіяні впливові замовники, держчиновники, а також представники деяких правоохоронних органів, що сприяють реалізації цього плану", - прокоментував рішення суду адвокат Сивака Роман Чишинський, слова якого наводить прес-служба.

За його словами, йдеться не лише про керівників Фонду держмайна України або детективів НАБУ.

При цьому адвокат вважає, що рейдерський план складається з трьох пунктів: узяти в заручники топ-менеджера; позбавити міноритарного акціонера ЗТМК законного пріоритетного права на купівлю 51% акцій комбінату; домогтися реприватизації 49% акцій ЗТМК, забравши їх у приватного інвестора.

"Сьогодні один з пунктів цього плану був зруйнований. Буде зруйновано і всі інші", - переконаний юрист.

При цьому нагадується, що САП та НАБУ понад п'ять років безпідставно звинувачували Сивака в нібито нецільовій розтраті коштів ЗТМК. Проте антикорупційні органи так і не змогли надати доказів провини його керівника.

"Усупереч політичному тиску Антикорупційний суд своїм рішенням спростував звинувачення антикорупційних органів і підтвердив, що всі дії Сивака на посаді директора ЗТМК відбувалися виключно у рамках закону. Ми вважаємо неприпустимою фабрикацію прокурорами кримінальних справ за політичними мотивами або на замовлення рейдерів. Можна скільки завгодно говорити світу про "інвестиційних нянь", але рейдерство з кримінальним переслідуванням топ-менеджерів підприємств, на жаль, все ще залишається візитною карткою країни. Однак не можна не відзначити: поступово візитною карткою нашої країни стають і чесні суди", - додав Чишинський.

На сьогодні це перший і єдиний в історії Апеляційної палати Антикорупційного суду виправдувальний вирок, зазначають у групі.

За даними САП, Сивака звинувачують у тому, що під час перебування директором ЗТМК у 2014 році, маючи прямий намір і зловживаючи службовим становищем, він розтратив $110 млн. Кримінальне провадження зареєстровано 15 вересня 2015 року і передано в НАБУ 8 червня 2016 року.

Слідство встановило, що протягом 2014-2015 рр. підконтрольна Group DF Дмитра Фірташа компанія Tolexis Trading Limited виділила цьому підприємству 880 млн грн. Проте 492 млн грн із цих коштів директор перерахував на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування витрат на модернізацію кошти були спрямовані ВАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ВАТ "Запоріжжяобленерго", банку "Надра" і ТОВ "Сінтез Ресурс" у рахунок погашення заборгованості ЗТМК.

ЗТМК - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49%-ю часткою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА