12:21 29.01.2021

Кравчук: Із Москвою ні про що домовитися у нормальних умовах неможливо

2 хв читати
Кравчук: Із Москвою ні про що домовитися у нормальних умовах неможливо

Перший президент України, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вважає, що без тиску світової спільноти домовитися з Росією стосовно Донбасу практично неможливо.

"З Росією поладанать щось непросто. Я не хочу, щоб були зайві ілюзії, що ми можемо щось поєднати. Ми працюємо вже сім років і практично поєднуємо дуже мало, а останні півроку - взагалі нічого, тому що Росія має інші погляди", - сказав Кравчук в ефірі ток-шоу на телеканалі "НАШ" у четвер увечері, визнавши таким чином, що переговори в ТКГ зайшли у безвихідь.

"Коли я прийшов на перше засідання 22 липня в Мінську, було домовлено про всеосяжний режим тиші, і ми почали виконувати ці домовленості. І я, відверто скажу, подумав, що, можливо, розпочалися якісь кроки, щоб іти більш зрозуміло, більш активно і більш відповідально до миру - не лише Україні, а всім учасникам процесу. Але коли я побув на цих зустрічах і побачив, що це фальшивка; що вони говорять одне, а роблять інше; що вони думають, що можна обдурити Україну і вона піде на які поступки, тільки односторонні; що вона буде здавати національні інтереси заради якихось незрозумілих цілей, - я зробив висновки, що ні про що домовитися в нормальних умовах неможливо", - заявив Кравчук, зазначивши, що Москва спотворює комплекс заходів з виконання Мінського протоколу та інтерпретує його у своїх інтересах.

Він додав, що "якщо Росія тисне і говорить неправду", Україна має діяти такими ж методами і покластися на політичний тиск із залученням міжнародних партнерів, зокрема США, змусити Росію виконувати домовленості, а не інтерпретувати їх у своїх інтересах. При цьому в самій Україні потрібна єдина тверда позиція в українському політикумі, наголосив Кравчук.

"На наступному засіданні я поставлю їм одне запитання: "Вони підтримують сім пунктів (кроки щодо реалізації доктрини "Російського Донбасу" - ІФ), які проголосив їхній ("ДНР" - ІФ) ватажок? (Денис Пушилін - ІФ)". Якщо вони схвалюють ці сім пунктів, де зовсім не йдеться про інтеграцію цих районів України, де зовсім не йдеться про українські інтереси як держави в цілому, а йдеться про утворення національно-російських державних структур, то нехай вони скажуть це офіційно на засіданні. Не може бути такого, що їхній ватажок каже одне, а вони - друге", - зазначив Кравчук.

На запитання, якщо не можна домовитися з РФ через ТКГ, то навіщо витрачати свій час, Кравчук відповів: "Поки що ці перемовини - Мінські, які діють, вони мають ще інші завдання: санкції, об'єднання європейських партнерів. Ми хочемо показати, що Україна була і є прихильником виконання".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА