16:09 29.01.2021

Контрабанду засуджують менше ніж 10% українців - дослідження

2 хв читати
Контрабанду засуджують менше ніж 10% українців - дослідження

Контрабанда стала частиною життя українців, адже населення України переважно виправдовує "контрабандні схеми", маючи з них вигоду, зазначає експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього (UIF) Ігор Тишкевич, коментуючи результати проведеного UIF соцдослідження.

У п'ятницю в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" Український інститут майбутнього представив результати соціологічного дослідження на тему: "Контрабанда в період пандемії".

"За результатами опитування, в легальності товарів повсякденного попиту у своєму користуванні впевнені 56,5% жителів України (47,2% жителів прикордонних територій). У 2019 році показники були 46,2% і 42,2% відповідно. Позитивна динаміка простежується і в загальних даних у країні, і в прикордонних областях", - сказав Тишкевич.

Водночас він додав, що є невтішні новини, оскільки населення все-таки виправдовує контрабандні схеми, маючи з них прибуток, а рівень критичного ставлення до цієї проблеми низький.

"Наприклад, лише 5% працівників захотіли б звільнитися з компанії, яка займається контрабандою, 5% написали б анонімного листа і тільки 3,4% запропонували б свою допомогу в перешкоджанні протиправній діяльності. Загалом лояльне ставлення громадян до контрабанди часто зумовлене кризою на ринку праці, особливо на прикордонних територіях", - зазначив Тишкевич.

За його словами, населення переважно відзначає зменшення кількості контрабандних товарів у торгівлі. Проте громадяни продовжують масово перевозити товари через кордон у вигляді особистого багажу.

"Найбільша кількість громадян залучена у т.з. схеми "піджаки", коли громадяни перевозять товари через кордон у вигляді особистого багажу. Ця схема продовжує функціонувати й під час пандемії, тобто з березня 2020 року, але сама є великою за обсягом. Хоча решта схем, здебільшого, продовжують діяти", - прокоментував експерт.

Також Тишкевич розповів, що пандемія COVID-19 внесла свої корективи в міжнародну торгівлю. Це проявилося, зокрема, у зменшенні кількості імпортних товарів у торговельних точках на території України та у збільшенні їхньої ціни.

Виконавчий директор UIF Вадим Денисенко зазначив, що контрабанда - це політичний виклик для України, але держава нічого не робить уже кілька років поспіль для його подолання.

"Держава не помічає таких проблем, як контрабанда, оскільки впродовж останніх 4 років змінилися чотири керівники митниці, але НАБУ відкрило лише одну кримінальну справу, і це було ще за часів (президентства Петра - ІФ) Порошенка. Проте це - пряме перебування під слідством НАБУ. Створюється враження, що ця тема табу для підопічних (директора НАБУ - ІФ) Артема Ситника", - заявив Денисенко.

Український інститут майбутнього розпочав проект дослідження контрабанди за підтримки PMI Impact у 2019 році. У 2020-2021 роках, за словами спікерів заходу, Інститут розпочинає другий етап, під час якого буде глибше проаналізовано механіку процесів і оцінено динаміку контрабанди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА