17:12 10.02.2021

Чи підходить Гостиний двір для Музею сучасного мистецтва стане зрозуміло після експертизи - Кличко

2 хв читати
Чи підходить Гостиний двір для Музею сучасного мистецтва стане зрозуміло після експертизи - Кличко

Мер Києва Віталій Кличко підтримує створення у столиці України музею сучасного мистецтва і готовий розглядати різні варіанти для його розміщення.

"Ми, безумовно, сприятимемо реалізації амбітного задуму і готові працювати з професійною спільнотою, щоб разом шукати місце для створення Музею сучасного мистецтва. Буде це в Гостиному дворі чи в іншій будівлі, стане зрозуміло після експертизи щодо придатності конкретно цієї пам’ятки архітектури для повноцінного та масштабного розгортання Музею", - написав Кличко у Telegram-каналі.

Водночас мер наголосив, що Гостиний двір "може вмістити декілька інституцій, ставши культурним центром Подолу і столиці загалом".

Він зазначив, що місто готове розглянути й інші варіанти - пошук відповідних локацій, ревіталізація іншої будівлі або відведення землі під будівництво Музею сучасного мистецтва з відповідною інфраструктурою.

Як повідомлялося, глава Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо передачі Гостиного двору на баланс міністерства. Він також повідомив про плани підписати меморандум між міністерством і громадською організацією "Музей сучасного мистецтва" з метою створити на базі Гостинного двору культурний хаб.

У свою чергу мер Києва Віталій Кличко звернувся до прем'єр-міністра України для якнайшвидшої передачі Гостиного двору на баланс міста і заявив про затягування процесу з боку Міністерства культури.

На думку Кличка, передача об'єкта Мінкульту лише затягне процес реставрації будівлі, оскільки відомство буде змушене повторно проходити необхідні бюрократичні процедури, вже завершені владою міста. Крім того, у разі передачі Гостинного двору на баланс Мінкульту, міністерство повинно буде фінансувати роботи з його відновлення, при цьому оновлення все ще очікують декілька інших культурних об'єктів.

Верховний Суд України від 8 травня 2018 року залишив у силі рішення повернути будівлю Гостиного двору у власність держави. На сьогодні будівля перебуває на балансі Фонду держмайна України.

Гостиний двір загальною площею 9433 кв. м із 1994 року перебував в оренді приватної структури ПАТ "Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство "Укрреставрація".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА