20:16 10.02.2021

МОЗ готове надавати правоохоронцям будь-які матеріали щодо закупівель вакцин від коронавірусу

3 хв читати
МОЗ готове надавати правоохоронцям будь-які матеріали щодо закупівель вакцин від коронавірусу

Міністерство охорони здоров'я України веде максимально прозору політику під час підписання документів про постачання вакцин від коронавірусної інфекції COVID-19 і готове невідкладно надавати їх правоохоронцям у разі потреби, заявляє керівник відомства Максим Степанов.

"Ми ведемо максимально прозору політику і будь-які контракти, які підписуються для забезпечення України вакциною, вони підписуються абсолютно прозоро, транспарентно, безпосередньо з виробниками вакцин... Зі свого боку можу сказати, що будь-який запит від правоохоронних органів до нас щодо будь-яких документів - вони будуть просто миттєво надані всі в повному обсязі", - сказав Степанов в ефірі телеканалу "Україна 24" у середу, коментуючи інформацію про нібито початок розслідування кримінального провадження щодо закупівлі вакцини від COVID-19.

Міністр наголосив, що відомство і він особисто "зацікавлені... в максимально швидкому розслідуванні цих речей", оскільки це "кидає тінь на все Міністерство охорони здоров'я". Водночас на запитання, чи є він фігурантом відповідної справи, він відповів, що це "НАБУ відкрило справу, потрібно у них, напевно, запитувати".

Він зазначив, що в світі є "шалений дефіцит" вакцин і закуповуються зазвичай ті вакцини, "щодо яких є можливість домовитися безпосередньо з виробником".

"Що стосується цін на вакцини взагалі, то у кожного виробника є своя ціна на пропонований ними продукт. Єдине, що можу вам сказати, що принаймні ті пропозиції, які надходили до Міністерства охорони здоров'я, результати цих переговорів, які у нас велися, там ціни коливаються, починаючи, здається, від 7 доларів до 33,90 за дозу. Це щоб ви розуміли, які різні ціни у різних виробників", - розповів Степанов.

Раніше у середу на сайті Ради громадського контролю НАБУ з'явилася інформація про те, що 3 лютого Бюро розпочало досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника. "Спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало переговори про закупівлю вакцини з орієнтовною вартістю приблизно $3 і перебувало на фінальному етапі процесу. Однак згодом міністр Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес і доручив розпочати переговори щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech", - йдеться у повідомленні.

В інформації зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестування у Бразилії показала лише 50,38%. "Саме тому Рада громадського контролю звернулася до НАБУ з відповідною заявою і тепер вітає початок досудового розслідування. Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України)", - додали у Верховній Раді.

Пізніше в. о. керівника САП Максим Грищук підтвердив інформацію про початок розслідування НАБУ кримінального провадження щодо закупівлі вакцини від COVID-19. При цьому він не уточнив деталей розслідування і назв, зазначивши лише, що справу відкрито 3 лютого 2021 року. Також він не уточнив, за якою саме статтею порушено провадження.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник зазначив: "Питання вакцини, мені здається, лише починає набувати актуальності... у НАБУ вже давно сформовані підрозділи, які працюють за спеціалізацією, і щодо Міністерства охорони здоров'я є цілий підрозділ детективів, які займаються, зокрема, питаннями, що стосуються охорони здоров'я... Ми намагатимемося якнайшвидше провести ці розслідування і за наявності підстав притягнути до відповідальності причетних осіб".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

АРМА запропонувало провести експертизу картин з колекції Медведчука перед їх продажем, щоб залишити у власності держави найцінніші

У Дніпропетровській області 7 загиблих, зокрема 2 дитини, 34 постраждалих - ДСНС

У Дніпровському районі збито ворожу ракету - Лисак

"Сільпо" запустив безкоштовну доставку в Харкові

Німецька Quantum Systems відкрила завод БПЛА в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА