21:13 10.02.2021

Демократи в Сенаті США другий день поспіль наводять аргументи за імпічмент Трампу

5 хв читати
Демократи в Сенаті США другий день поспіль наводять аргументи за імпічмент Трампу

У Сенаті США в середу продовжилися слухання, на яких демократи-менеджери імпічменту виступають з аргументами на користь оголошення імпічменту колишньому президенту США Дональду Трампу.

Розгляд зосереджено на єдиному пункті обвинувачення - "підбурювання до заколоту": Трампа обвинувачують у закликах до безладів в Капітолії, що сталися 6 січня, коли Конгрес затверджував результати президентських виборів 2020 року, згідно з якими перемогу здобув Джо Байден.

На початку другого дня слухань провідний менеджер імпічменту демократ Джеймі Раскін заявив, що докази, які будуть представлені командою прокурорів, наголосять на тому, що Трамп "не є невинним спостерігачем". Навпаки, він назвав Трампа "головним підбурювачем".

"Дональд Трамп здійснив масштабний злочин проти нашої конституції і нашого народу, а також (допустив - ІФ) найгірше порушення президентської присяги в історії Сполучених Штатів Америки", - заявив Раскін.

За його словами, Трамп неодноразово закликав своїх прихильників влаштувати ходу у Вашингтоні 6 січня. Раскін процитував слова Трампа зі звернення до протестувальників, у яких прозвучав заклик "боротися з усіх сил".

"Він сказав їм боротися з усіх сил, - сказав Раскін. - І вони (учасники протесту) прийшли і влаштували того дня пекло".

Раскін наголосив, що Трамп протягом декількох годин не робив спроб придушити насильство в будівлі Капітолію.

"Він дивився це по телевізору, як реаліті-шоу", - заявив провідний менеджер імпічменту.

Раскін завершив вступне слово похвалою на адресу поліцейських Капітолію, які захищали будівлю під час заворушень 6 січня.

Він також попередив, що в ході слухань будуть продемонстровані сцени штурму будівлі Капітолію, які, ймовірно, не варто показувати дітям. Він сказав, що разом зі своєю командою намагатиметься оголошувати попередження перед показом кадрів для тих, хто дивиться процес імпічменту з юними глядачами.

Слухання щодо імпічменту Трампу почалися напередодні. Сенат США знову проголосував за те, щоб визнати процес імпічменту екс-президенту конституційним. Як свідчать результати голосування, 56 сенаторів визнали процес імпічменту Трампу конституційним, 44 проголосували проти.

Тепер у команди менеджерів імпічменту є 16 годин для подання доказів на користь оголошення імпічменту Трампу - по вісім у середу і четвер.

Потім у команди захисту Трампа також буде 16 годин, щоб представити свої доводи Сенату. До команди Трампа увійдуть відомі юристи Брюс Кастор і Девід Шоен.

Після виступів груп обвинувачення і захисту відбудеться засідання, на якому сенатори зможуть задати питання. У сенаторів буде на це чотири години. У попередніх судових процесах у сенаторів було два дні на питання і відповіді.

Крім того, залишається можливість виклику свідків. Раніше менеджери з імпічменту Палати представників запросили Трампа дати свідчення під присягою, але його адвокати відхилили цю пропозицію. Поки невідомо чи спробують вони викликати інших свідків.

Якщо обидві сторони домовляться не викликати свідків, є шанс, що процес імпічменту Трампу закінчиться до початку наступного тижня.

Американські ЗМІ зазначають, що цей процес повинен бути швидшим порівняно з проведеними раніше. Так, наприклад, у попередньому процесі щодо імпічменту Трампу кожна сторона отримала по 24 години для надання своїх доводів.

Процес у Сенаті почався майже через п'ять тижнів після штурму Капітолію 6 січня.

Тоді прихильники Трампа прорвалися в будівлю Конгресу у Вашингтоні, внаслідок заворушень мінімум п'ятеро людей загинули. Конгресмени в Капітолії на той момент займалися затвердженням результатів голосування колегії вибірників, згідно з якими переможцем президентських виборів став Джо Байден. Засідання Конгресу було перервано, частину конгресменів евакуйовано. Коли в Капітолії вдалося відновити порядок, Палата представників і Сенат США затвердили перемогу Байдена.

Перед штурмом Капітолію Трамп звернувся до демонстрантів, які зібралися у Вашингтоні. Він тоді знову заявив, що не визнає поразки на виборах: на його думку, Байден переміг лише завдяки масштабним махінаціям на виборчих дільницях у низці штатів. Також він закликав прихильників не припиняти боротьбу і донести до конгресменів своє обурення. Пізніше демократи в Конгресі інтерпретували ці висловлювання як підбурювання до штурму Капітолію. Трамп, зі свого боку, безпосередньо не закликав демонстрантів до насильства, а коли почалися заворушення - просив їх розійтися по домівках. Однак і така поведінка не влаштувала політичних опонентів колишнього президента, вони заявили, що той недостатньо рішуче засудив дії учасників заворушень і не вжив достатніх заходів для відновлення контролю над ситуацією в районі Капітолію.

У січні більшість членів Палати представників США схвалили резолюцію про оголошення імпічменту Трампу, після чого це питання перейшло на розгляд Сенату - верхньої палати Конгресу.

Тим часом, шансів на те, що Сенат у лютому підтримає рішення Палати представників оголосити Трампу імпічмент невисокі: для цього потрібна згода двох третин сенаторів.

Сам Трамп після відходу з Білого дому не проводив публічних виступів, американські соцмережі заблокували його акаунти, вважаючи його публікації небезпечними для суспільства. Колишній президент після відходу від влади живе у своїй резиденції у Флориді і залишає її тільки для гри в гольф. Проте, на думку американської преси, він як і раніше багато в чому контролює те, що відбувається в Республіканській партії.

Трамп з початку свого президентського терміну вже вдруге проходить через процедуру імпічменту. У лютому минулого року американські сенатори не стали визнавати Трампа винним у зловживанні владою і перешкоджанні розслідуванню, яке проводив Конгрес.

Американські ЗМІ пояснюють, що нинішня процедура імпічменту щодо Трампа має важливе значення, незважаючи на те, що він вже не є президентом. Це пов'язано з тим, що сенатори в разі рішення про імпічмент потім можуть провести голосування, яке позбавить Трампа можливості знову балотуватися в президенти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА