20:55 16.02.2021

У НАБУ заявляють, що розслідування зловживань із вакцинами від COVID-19 не перешкодить їхній закупівлі

2 хв читати
У НАБУ заявляють, що розслідування зловживань із вакцинами від COVID-19 не перешкодить їхній закупівлі

Факт початку досудового розслідування щодо фактів можливих зловживань під час закупівлі вакцин від COVID-19 не може створити перешкод для закупівель вакцин у постачальників, заявляють у Національному антикорупційному бюро України (НАБУ), що розпочало розслідування.

"Підставою стала відповідна заява генерального директора ДП "Медзакупівлі", відомості з якої детективи були зобов'язані та внесли до ЄРДР. У межах розслідування детективи НАБУ перевірять наявність чи відсутність ознак складу кримінального правопорушення, про яке зазначено у зверненні. Особливо наголошуємо, що сам факт початку розслідування не є доказом вини або ж підтвердженням вчинення злочину. І він жодним чином не може скласти перешкод для закупівель вакцин у постачальників, тим паче вже після спливу строку обіцяного початку вакцинації", - повідомляється в Telegram-каналі НАБУ у вівторок.

Також у відомстві зазначають, що наразі детективи НАБУ не здійснювали ніяких слідчих дій, які могли би бути розцінені, як перешкоджання діяльності з закупівлі вакцин для України.

"Ми обов'язково поінформуємо суспільство про результати розслідування. До того моменту просимо всіх причетних до цього розслідування осіб та організацій утримуватися від розголошення відповідної інформації. Вчиняючи інакше, ви не лише шкодите розслідуванню, розголошуючи його таємницю, а й реально можете своїми діями та коментарями спричинити шкоду інтересам держави та суспільству", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося, 10 лютого на сайті Ради громадського контролю НАБУ з'явилася інформація про те, що 3 лютого бюро розпочало досудове розслідування можливих зловживань під час закупівлі китайської вакцини компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника.

"Цей випадок набув широкого розголосу у ЗМІ, оскільки спочатку ДП "Медичні закупівлі" розпочало перемовини щодо закупівлі вакцини з орієнтовною вартістю близько $3 і перебувало на фінальному етапі процесу. Проте згодом міністр (охорони здоров'я - ІФ) Максим Степанов у ручному режимі зупинив цей процес та доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини у компанії Sinovac Biotech", - ідеться в повідомленні.

В інформації зазначається, що оприлюднена ціна закупівлі однієї дози вакцини стала чи не найвищою у світі, а її "загальна ефективність" під час останнього етапу тестування в Бразилії показала лише 50,38%.

"Саме тому Рада громадського контролю звернулася до НАБУ із відповідною заявою і наразі вітає початок досудового розслідування. Попередня правова кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України)", - додали в раді.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА