12:40 21.02.2021

Майже повне зникнення магнітного поля Землі 42 тис. років тому могло призвести до вимирання неандертальців-дослідження

3 хв читати
Майже повне зникнення магнітного поля Землі 42 тис. років тому могло призвести до вимирання неандертальців-дослідження

Близько 42 тисяч років тому Земля пережила зміну магнітних полюсів, яка збіглася з серйозними кліматичними змінами і масовими вимираннями, вважає міжнародна група дослідників.

Як повідомляє прес-служба Санкт-Петербурзького державного університету, над дослідженням у складі групи під керівництвом науковців Університету Нового Південного Уельсу і Південно-австралійського музею працював керівник мегагранта СПбДУ, експерт у сфері вивчення сонячно-земних ефектів Євген Розанов. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Кліматичні зміни, що відбулися 42 тисячі років тому, вчені називають подією Адамса, а остання зміна магнітних полюсів, що сталася в середині льодовикового періоду - близько 41-42 тисяч років тому, - отримала назву подія Лашамп.

До недавнього часу для вчених залишалася загадкою не тільки точна дата зміни полюсів, а й те, яким чином ця зміна вплинула на клімат і життя на Землі.

Дізнатися більше про цю главу з історії планети кліматологам допомогло новозеландське дерево каурі, стовбур якого було знайдено близько двох років тому в Нортленді, найпівнічнішому регіоні Нової Зеландії, у відкладеннях старше 40 тисяч років.

"Завдяки радіовуглецевому датуванню дослідники змогли відстежити зміни кількості радіовуглецю саме в момент зміщення магнітних полюсів, що разом з даними про вік дерев по всьому світу дало змогу побудувати кліматичну модель того часу і відновити ланцюжок екологічних подій", - йдеться в повідомленні.

Науковцям вдалося з'ясувати, що той період був пов'язаний з електричними бурями і частими полярними сяйвами. Через міграцію полюсів магнітне поле Землі під час події Адамса зменшувалося аж до 0-6% від своєї нинішньої сили, що помітно послабило земний захист від космічної радіації. Крім того, в той час сонце пережило кілька великих сонячних мінімумів, що зробило захисний "екран" ще тоншим. В результаті іонізоване повітря, як відзначили дослідники, практично "підсмажило" озоновий шар і запустило хвилю зміни клімату на всій планеті.

Автори роботи припускають, що саме з подією Адамса було пов'язано вимирання мегафауни на материковій частині Австралії і Тасманії 42 тисячі років тому.

"У статті висловлюється припущення, що воно вплинуло на вимирання неандертальців і значне поширення наскального живопису в той період. Можливо, відзначають вчені, нові умови навколишнього середовища змусили древніх людей шукати притулок саме в печерах. Там перші малюнки збереглися, а на відкритих поверхнях – зруйнувалися, створюючи враження, ніби наскальний живопис раптово виник 42 тис. років тому", - йдеться в прес-релізі.

Автори наукової статті занепокоєні тим, що сьогодні Північний магнітний полюс теж зміщується, а магнітне поле поступово слабшає, що може свідчити про повторення сценарію минулого.

Причому через те, що атмосфера Землі заповнена вуглецем як ніколи раніше, наслідки такої події можуть стати колосальними: від руйнування електричних і супутникових мереж до безпрецедентного прискорення зміни клімату на планеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА