08:59 24.02.2021

Сертифікати про вакцинацію повинні бути сумісні на міжнародному рівні

2 хв читати
Сертифікати про вакцинацію повинні бути сумісні на міжнародному рівні

Держави-члени ЄС згодні, що сертифікати про вакцинацію необхідні хоча б у медичних цілях, і вони могли б бути інструментом реєстрації вакцинованих людей для оцінки кампаній вакцинації, заявив заступник голови Єврокомісії (ЄК) Марош Шефчович.

Відповідаючи на питання, як міг би використовуватися такий документ для здійснення подорожей, він нагадав про міжнародний сертифікат оплати візового збору - "жовтої книжки", затвердженої Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) для поїздок в низку країн.

"Але для масового використання, яке знадобиться всередині ЄС, такий документ, з огляду на подорожі, які часто здійснюються, не буде придатним", - сказав Марош Шефчович у вівторок на прес-конференції в Брюсселі.

"Ймовірно, буде розглядатися можливість "цифрового сертифікату". Але що важливо - це забезпечити хорошу координацію. Нам знадобиться сумісна система, придатна у всіх державах-членах ЄС, і ми висловлюємося навіть за досягнення всесвітньої сумісності, щодо таких реєстрацій вакцинації, наприклад, під егідою ВООЗ, на світовому рівні", - пояснив заступник голови ЄК.

Також він уточнив, що "це дуже технічна, дуже спеціальна" робота, яку потрібно буде довести до успішного завершення із залученням наукової експертизи.

"Важливо відзначити, що немає доказів того, що вакцинована людина не може бути інфікованою або тим більше заразною", - сказав Марош Шефчович, відповідаючи на аналогічне питання.

"Тобто немає достатніх доказів, що мандрівники можуть бути звільнені від карантину або тестів, оскільки були вакциновані", - наголосив він із посиланням на дані Європейського центру профілактики та контролю захворювань.

Ситуація, припустив заступник голови ЄК, може змінитися у подальшому, якщо буде достатньо доказів ефективності вакцинації.

"Одне повинно бути зрозумілим: факт вакцинації не може бути попередньою умовою для здійснення фундаментального права на свободу переміщення, яке гарантується, якщо дотримуються карантин і інші умови, як, наприклад, тести", - заявив Марош Шефчович.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА