19:27 24.02.2021

На результати голосування стосовно Вітренка вплинула отримана ним премія - Разумков

2 хв читати
На результати голосування стосовно Вітренка вплинула отримана ним премія - Разумков

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що на результати голосування стосовно кандидатури Юрія Вітренка на посаду першого віце-прем'єра - міністра енергетики вплинула отримана ним премія.

"Для багатьох під час ухвалення рішення відіграла роль премія, про яку всі говорять", - сказав Разумков в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Разумков наголосив, що коли йдеш на держслужбу, то чимось жертвуєш.

"Ти чудово розумієш, що, працюючи на державу, ти не зможеш отримати стільки, скільки ти отримував у бізнесі... Тому Юрієві Юрійовичу і пропонували не брати цю премію, відмовитися від неї, перерахувати її частину (50%, а може, і всю - на потреби країни)... премія, від якої він не відмовився, напевно, була ключовою причиною", - додав спікер.

Другою причиною, чому народні депутати не підтримали кандидатуру Вітренка, Разумков назвав підвищення тарифів, "яке розпочалося, коли він уже виконував обов'язки міністра".

Як відомо, Верховна Рада двічі не підтримала кандидатуру Вітренка на посаду першого віце-прем'єр-міністра - міністра енергетики.

Як повідомлялося, в травні 2018 року наглядова рада НАК "Нафтогаз України" вирішила преміювати 41 працівника компанії на загальну суму $46,3 млн за їхній внесок у перемогу за підсумками спору з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. Тоді повідомлялося, що загальний обсяг виплат на рівні 1% суми виграшу в арбітражі ($4,6 млрд) становитиме $46,3 млн (із них податок на доходи фізичних осіб та інші збори - $9 млн). У 2018 році було виплачено першу частину премій на суму $20,7 млн (541 млн грн). Ця сума відповідала 1% обсягу виграшу, вже визнаного у фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік.

Інша частина премій, як планувалося згідно з рішенням наглядової ради, має виплачуватися протягом трьох років виключно за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу. Наприкінці 2019 року "Газпром" перерахував "Нафтогазу" $2,9 млрд, проте президент Володимир Зеленський у середині січня визнав неправильними такі високі премії і попросив прем'єр-міністра запропонувати вихід із ситуації.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко подав позов до Печерського суду Києва з вимогою виконання "Нафтогазом" зобов'язань за трудовим договором. Проте перед призначенням в. о. міністра енергетики отримав цю суму і вклав її в 5-річні облігації внутрішньої держпозики.


Повний текст інтерв'ю з Дмитром Разумковим оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА