08:14 25.02.2021

Дотримання балансу у забезпеченні прав і поваги до гідності між пацієнтами і медперсоналом має бути обопільним

2 хв читати
Дотримання балансу у забезпеченні прав і поваги до гідності між пацієнтами і медперсоналом має бути обопільним

У Києві відбулася презентація проекту Методичних рекомендацій щодо дотримання принципів гідності пацієнтів у лікарні; напрацювання поширять в усі лікарні, повідомили в Офісі президента України.

Як повідомили в прес-службі ОП, методичні рекомендації були підготовлені за результатами роботи з медичними установами в трьох пілотних областях. Участь у зустрічі взяли народні депутати, представники Міністерства охорони здоров'я і Нацслужби здоров'я, керівники лікарень, представники міжнародних партнерів і громадськості.

"Сьогодні потребують обговорення, здавалося б, звичні донедавна речі: чи повинен лікар стукати у двері палати, заходячи до пацієнта; чи коректне використання мобільного телефону лікарем під час огляду пацієнтів; чи є нормою, коли немедичний персонал (сторонні люди) присутні при обстеженнях чи інтервенціях та обговоренні чутливої медичної інформації, зокрема результатів аналізів пацієнта та діагнозу, тощо. Тому дуже важливо продовжувати публічний діалог щодо забезпечення гідності пацієнтів", - заявила на презентації заступник керівника Офісу президента України Юлія Соколовська.

Серед питань, яких також порушували учасники презентації, - забезпечення поваги у спілкуванні з пацієнтом та його близькими, автономія пацієнта, яка передбачає згоду на будь-які втручання, обговорення варіантів лікування та зрозуміле пояснення стану пацієнта, чистота, приватність, а також безумовне задоволення потреби пацієнта в таких побутових речах, як наявність доступної питної води у лікарні, душу, мийних та дезінфекційних засобів.

За результатами обговорення було запропоновано поширити озвучені рекомендації на всі лікарні, провести навчання для медперсоналу всіх закладів, створити можливості для затвердження в кожній лікарні своїх стандартів поведінки і етичного ставлення, заохочувати лікарів і молодший медперсонал враховувати в своїй роботі аспекти гідного поводження з пацієнтами.

Соколовська наголосила на важливості дотримання балансу в забезпеченні прав, оскільки повага до гідності повинна бути взаємною. "Водночас ми маємо забезпечити такі умови, за яких дотримання гідності пацієнта стане невід’ємною важливою складовою медичної та реабілітаційної допомоги", - зазначила вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА