15:17 25.02.2021

ЄС розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

4 хв читати
ЄС розгляне ідеї України щодо деокупації Криму

Євросоюз розгляне конкретні ідеї України щодо деокупації Криму, заявив високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель.

"ЄС вітає дипломатичні зусилля, спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою, і розгляне конкретні ідеї України в цьому напрямі відповідно до впровадженої політики невизнання", - йдеться в заяві Борреля до сьомої річниці незаконної окупації Криму та Севастополя Російською Федерацією, яка відзначається в Україні 26 лютого року.

Він наголосив, що ЄС твердо обстоює суверенітет і територіальну цілісність України в межах її кордонів, визнаних міжнародною спільнотою.

"ЄС знову повторює, що не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Таке порушення залишається прямим викликом міжнародній безпеці, має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - зазначив він.

Глава європейської дипломатії зазначив, що ЄС залишається налаштованим на повне впровадження своєї політики невизнання, зокрема шляхом застосування обмежувальних заходів і співпраці в рамках міжнародних майданчиків.

Він зазначив, що ЄС іще раз закликає держави-члени ООН розглянути такі заходи щодо невизнання відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року.

"ЄС не визнає і не визнаватиме проведення РФ виборів на території Кримського півострова. Посилена мілітаризація Кримського півострова Російською Федерацією, включно з проведенням численних військових навчань і будівництвом військових кораблів, продовжує негативно впливати на безпеку в Чорноморському регіоні. Порушуючи міжнародне гуманітарне право, Росія нав'язала громадянство і здійснює призов жителів Криму до лав її Збройних сил", - ідеться в заяві Борреля.

Він наголосив, що РФ має припинити змінювати демографічний склад півострова шляхом переселення власного населення на тимчасово окуповану територію.

Боррель зазначив, що ЄС засуджує будівництво Керченського моста і відкриття ділянки залізничного сполучення без згоди України.

"ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодне і вільне проходження всіх суден через Керченську протоку в Азовське море в обох напрямках відповідно до міжнародного права. Незаконні обмеження на таке проходження тривають і досі, а також негативно впливають на економічний стан українських портів в Азовському морі й усього регіону загалом", - додав він.

Глава європейської дипломатії звернув увагу на те, що у зв'язку з окупацією АРК ситуація у сфері прав людини в Криму значно погіршилася.

"Зважаючи на історичне рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня 2021 року, Європейський Союз закликає Росію до повного дотримання міжнародного гуманітарного права, міжнародних стандартів прав людини та відповідних резолюцій Генеральної асамблеї ООН, зокрема резолюції 75/192 від 16 грудня 2020 року", - наголошується в заяві.

У заяві зазначається, що жителі півострова зазнають систематичних обмежень їхніх основних свобод, таких як свобода волевиявлення, свобода віросповідання, свобода участі в об'єднаннях, а також право на мирні зібрання. Журналісти, правозахисники й судові адвокати стикаються з залякуванням і втручанням у свою діяльність. Кримські татари зазнають неприйнятних переслідувань, утисків і грубих порушень своїх прав.

"Має бути забезпечена можливість кримським татарам, українцям та іншим етнічним і релігійним групам на півострові підтримувати й розвивати свою культуру, освіту, ідентичність, традиції культурної спадщини, що нині перебуває під загрозою через незаконну анексію. Має припинитися діяльність, спрямована на руйнування культурної спадщини півострова, зокрема археологічних скарбів, творів мистецтва, музеїв або історичних пам'яток", - зазначив Боррель.

За його словами, згідно з резолюцією Генеральної асамблеї ООН 75/192 від 16 грудня 2020 року, вкрай важливим є надання регіональним і міжнародним механізмам моніторингу прав людини, а також неурядовим правозахисним організаціям безперешкодного доступу до Криму та Севастополя.

Боррель заявив, що необхідно ретельно розслідувати всі нерозкриті випадки порушень прав людини та зловживань, таких як насильницькі зникнення, тортури, вбивства, насильство, політично мотивовані переслідування, дискримінація і приниження.

"Треба негайно звільнити всіх затриманих на Кримському півострові та ув'язнених із порушенням міжнародного права, зокрема Еміра-Усеїна Куку та п'ятьох інших обвинувачених, засуджених у тій самій справі, Олега Приходька, а також нещодавно ув'язнених Енвера Омерова, Різу Омерова й Айдера Джаппарова. Необхідно скасувати заборону на діяльність меджлісу, органу самоврядування кримських татар. Також Росія має вжити заходів для поліпшення екологічної ситуації, яка істотно погіршилася на півострові після незаконної анексії", - йдеться в заяві Борреля.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА