20:06 25.02.2021

Україна направила в Офіс прокурора МКС чергове повідомлення про порушення прав людини в Криму

3 хв читати
Україна направила в Офіс прокурора МКС чергове повідомлення про порушення прав людини в Криму

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Ігор Поночовний і виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Олександр Павліченко підписали чергове інформаційне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора (ОГПУ) в четвер, воно стосується серйозних порушень посадовцями РФ міжнародного гуманітарного права і прав людини на тимчасово окупованій території півострова Крим, зокрема, щодо масштабних і систематичних дій проти українських та іноземних журналістів і працівників ЗМІ.

"Органи прокуратури та правозахисні організації щодня виконують колосальну роботу щодо збору доказів, які доводять порушення РФ міжнародного гуманітарного права в окупованих Криму та на Донбасі, її причетність та сприяння у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Як ми і обіцяли, ми не припиняємо роботу з інформування Офісу прокурора МКС після того, як він завершив попереднє вивчення ситуації щодо України, й ми чекаємо на рішення з відкриття повноцінного розслідування", - наголосила Венедіктова.

Зазначається, що під час підготовки цього інформаційного повідомлення було проаналізовано тисячі статей і документів, звіти міжнародних, міжурядових і неурядових організацій, відкриті окупантами кримінальні провадження і судові рішення, видані окупаційною владою.

"Хочу констатувати, що без громадянського суспільства прокуратура не змогла б досягнути тих результатів, які вже є. Наразі ми спільно готуємо звернення до МКС щодо масштабних фактів знищення культурних цінностей в тимчасово окупованому Криму", - додала Венедіктова.

У прес-службі ОГПУ уточнюють, що в підписаному правоохоронцями та правозахисниками повідомленні для МКС викладено факти переслідувань і репресій стосовно представників ЗМІ, які об'єктивно висвітлювали процес окупації Кримського півострова й відкрито виступали проти збройної агресії РФ.

У ньому зазначається, що журналісти стали жертвами незаконних затримань, насильницького переміщення з окупованої території, видворення (депортації), позбавлення права на справедливий суд, нелюдського поводження та посягання на їхнє життя і здоров’я.

"Фізичне переслідування і психологічний тиск на журналістів з боку посадовців РФ та представників її окупаційної влади досягли свого піку на початку окупації у лютому 2014 року та з такою ж активністю тривають і досі", - повідомляють у прес-службі ОГПУ.

Як повідомив керівник прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя Ігор Поночовний під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер у Києві, правоохоронні органи Автономної Республіки Крим наразі розслідують 21 кримінальне провадження за 42 фактами переслідування журналістів.

"У більшості цих кримінальних проваджень уже встановлені особи, безпосередньо причетні до переслідувань, і слідчі, які проводили обшуки, багато з них - колишні співробітники СБУ, що залишилися в Криму, перейшли на бік ворога і стали працівниками ФСБ РФ. Це і судді, які ухвалювали неправосудні вироки", - розповів Поночовний.

Він наголосив, що журналісти - одні з тих, хто першим зазнав переслідування в Криму, і з боку окупаційної влади, і з боку незаконних збройних формувань, таких як "Самооборона Криму".

"Уже 6 березня 2014 року російські війська захопили радіопередавальний центр у Сімферополі, й, відповідно, трансляцію всіх українських каналів і радіомовців було припинено", - зазначив він.

Як повідомлялося, в грудні прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда заявила про завершення попередньої експертизи щодо ситуації в Україні та про наявність підстав вважати, що було скоєно злочини проти людяності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА