19:02 01.03.2021

Кучма про смерть першого глави МЗС України Анатолія Зленка: Він не просто любив свою роботу, він - жив нею

2 хв читати
Кучма про смерть першого глави МЗС України Анатолія Зленка: Він не просто любив свою роботу, він - жив нею

Другий президент України (1994-2005 рр.) Леонід Кучма відреагував на звістку про смерть першого міністра закордонних справ України (1990-1994, 2000-2003 рр.) Анатолія Зленка.

"Перший міністр закордонних справ незалежної України, який відкривав перші посольства у Києві, готував перші вірчі грамоти українських послів та бився за кожну літеру наших перших міждержавних договорів. Людина-легенда, що фактично з нуля створювала українську дипломатію. Поліглот, знавець світової літератури та мистецтва, який почувався як вдома у різних куточках світу", - наводить слова Кучми його прес-секретар Дарка Оліфер у Facebook у понеділок.

За словами другого президента, Зленко був людиною, без допомоги якої домогтися успіхів на міжнародній арені Україні було б "набагато важче".

"Зленко не просто виконував свою роботу - він жив нею. Зокрема, завдяки йому Україна ставала не лише незалежною, а й європейською. Зокрема, завдяки йому Україну почали сприймати не лише як новий фрагмент окремого кольору на світовій карті, а як справжню державу. Як реального гравця, чий голос чули і з чиїми інтересами рахувалися", - зазначив Кучма.

Він розповів, що в перші дні після свого обрання президентом, він зустрівся з Анатолієм Зленком та попросив на його власний вибір "закрити" один із найважливіших напрямів української дипломатії, очоливши або посольство в США, або представництво в Організації Об'єднаних Націй (ООН).

"Зленко вибрав Нью-Йорк - і вже за три роки його наполегливої роботи найвище крісло найавторитетнішої світової організації, тобто посаду голови Генеральної Асамблеї ООН, зайняв ще один корифей української дипломатії, Геннадій Йосипович Удовенко. А Зленко після цієї перемоги вирушив захищати українські інтереси в Європу, інтеграцію з якою ми саме тоді вперше визначили як українську стратегічну мету. Ще за декілька років він прийняв мою пропозицію знову очолити міністерство закордонних справ…", - розповів другий президент.

Він закликав українців пам'ятати померлого дипломата не просто тому, що він був першим, а й тому, що він "був одним із найкращих".

"Прекрасна робота, Анатолію Максимовичу. Для мене це було честю. Дякую за все. Світла пам'ять", - додав Кучма.

Як повідомлялося, Зленко помер на 83-му році життя. Він очолював українське зовнішньополітичне відомство в 1991-1994 і 2000-2003 роках, а в 1994-1997 рр. був постійним представником України при ООН, а у 1997-2000 рр. - при ЮНЕСКО.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА