21:46 01.03.2021

В ЄС починають діяти нові правила маркування енергоефективності побутових приладів

2 хв читати
В ЄС починають діяти нові правила маркування енергоефективності побутових приладів

В Європейському союзі в понеділок набувають чинності нові правила маркування енергоефективності електропобутових приладів.

"Нова система буде більш зрозумілою для споживачів, а підприємствам дозволить продовжувати вводити нововведення і пропонувати все більше ефективних продуктів. Це також допоможе скоротити викиди парникових газів", - сказала, коментуючи нововведення, комісар ЄС з енергетики Кадрі Сімсон.

Нові маркування спочатку застосовуватимуться до чотирьох категорій товарів: холодильників і морозильників, посудомийних і пральних машин, телевізорів (і інших зовнішніх моніторів). Нові етикетки для лампочок і світильників з вбудованими джерелами світла з'являться 1 вересня, а найближчими роками система пошириться і на інші прилади.

У прес-релізі Єврокомісії необхідність нового маркування пояснюється прицілом на майбутнє вдосконалення побутової техніки.

Все більше і більше електроприладів, які надходять на ринок, отримують відповідно до колишньої шкали енергоефективності рейтинги A+, A++ або A+++. Інші букви алфавіту практично "забуті".

Нова шкала більш сувора, але проста і складається з букв від A до G. Причому, спочатку далеко не всі товари зможуть отримати оцінку "A". Представлена зараз на ринку енергоефективна техніка зазвичай буде маркуватися буквами "B", "C" або "D".

На етикетках додано низку нових елементів, зокрема QR-посилання на базу даних ЄС, яка дозволить знайти більш детальну інформацію про продукт.

Також з 1 березня набуває чинності низка правил екодизайну. Зокрема, стосовно ремонтопридатності і необхідності для виробників тримати в наявності запчастини кілька років після того, як даний товар зникне з ринку. Виробники або імпортери будуть зобов'язані надавати деякі основні деталі (двигуни і моторні щітки, насоси, амортизатори і пружини, промивні барабани тощо) професійним ремонтникам протягом, як мінімум, 7-10 років. Все це підтримує економіку замкнутого циклу.

За словами Сімсон, маркування енергоефективності, яке діє в ЄС понад 25 років, дозволила середньому європейському домогосподарству зробити усвідомлений вибір і заощадити кілька сотень євро на рік, спонукала фірми вкладатися в дослідження і розробки, допомогла скоротити викиди парникових газів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА