11:25 03.03.2021

Родичі героїв Небесної сотні закликали Раду до кінця березня ухвалити закон про заочне засудження

3 хв читати
Родичі героїв Небесної сотні закликали Раду до кінця березня ухвалити закон про заочне засудження

Громадська організація "Родина Героїв "Небесної Сотні" звернулася до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, керівників фракцій, голови комітету з питань правоохоронної діяльності Дениса Монастирського (фракція "Слуга народу"), а також народних депутатів України з проханням відновити розгляд законопроекту №2164 про заочне засудження.

"До роковин кривавих подій, 17 лютого 2021 року, Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект №2164 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку зі здійсненням спеціального досудового розслідування". За було 299 голосів", - нагадують у зверненні, оприлюдненому в соцмережі Facebook.

У громадській організації зазначають, що в середу, 3 березня, спливають два тижні, відведені регламентом Верховної Ради на подання поправок до законопроекту до другого читання.

"Ми просимо фракції і депутатів, які є патріотами України, які голосували за вищезазначені документи, подати необхідні поправки, які ви готували і погоджували між собою ці два тижні. Поправки, які дозволять розблокувати "заочне засудження" й одночасно не допустять порушення прав людини на доступ до правосуддя. Ми просимо врахувати в цих поправках реальність нашого сьогодення: наявність тимчасово окупованих Росією Криму і частини Донбасу - територій непідконтрольних українській владі, які радо використовуються підозрюваними для переховування, а також той факт, що Російська Федерація, як держава-агресор, дає прихисток на своїй території злочинцям, які вчиняли злочини на Майдані, вчиняли воєнні злочини і втекли від українського правосуддя, і не виконує свої міжнародні зобов’язання в цій сфері", - наголошується у зверненні.

Автори звернення зазначають, що обвинувачені у головній справі Майдану - про розстріл на вулиці Інститутській, втекли від правосуддя вже з лави підсудних. Тобто вони точно знали про те, що є підсудними, знали, у чому їх обвинувачують, мали і мають досі всі можливості брати участь у суді. Проте за чинним законодавством цей і багато аналогічних процесів заблоковані.

У грудні 2019 року у цій справі було змінено заходи обвинуваченим для їх обміну. Це було зроблено до вироку, якого всі очікували вже за кілька місяців. Троє з п'яти обвинувачених за рік так і не повернулися до України.

Після цього влада і безпосередньо президент обіцяли довести цю справу до кінця, незважаючи на фізичну відсутність обвинувачених, зокрема вирішивши питання про заочне засудження.

"Наразі є можливість дотримати обіцянку в разі ухвалення закону №2164 в цілому з врахуванням розумних поправок протягом березня", - наполягають автори звернення.

Автори звернення висувають парламенту низку вимог, зокрема розблокувати заочні судові процеси щодо обвинувачених у справах Майдану, які втекли від правосуддя, а також у справах, пов'язаних зі збройним конфліктом в Україні. Для цього потрібно до 3 березня 2021 року зареєструвати відповідні поправки до законопроекту №2164, а також протягом березня 2021 року узгодити редакцію законопроекту до другого читання на відповідному комітеті й проголосувати закон у цілому. Крім того, автори звернення просять залучити до роботи над правками та озвучити свої зауваження щодо законопроекту співробітників Офісу генерального прокурора, Державного бюро розслідувань й Адвокатську дорадчу групу.

Як повідомлялося, законопроект №2164 пропонує внести зміни до КПК і визначити дві підстави для оголошення в розшук підозрюваного: "якщо місцезнаходження підозрюваного невідоме; якщо підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик та існують обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА