12:39 04.03.2021

Правозахисники засудили вирок кримському активісту Приходьку і заявили про продовження переслідувань проукраїнських активістів на окупованому півострові

3 хв читати
Правозахисники засудили вирок кримському активісту Приходьку і заявили про продовження переслідувань проукраїнських активістів на окупованому півострові

Представники українських правозахисних організацій засудили винесення вироку кримському активісту Олегу Приходьку, якого Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) 3 березня засудив до п'яти років позбавлення волі й виплати штрафу в розмірі 110 000 рублів за нібито підготовку теракту.

"Громадянина України Олега Приходька засудили за сфабрикованою справою, звинувативши у зберіганні вибухівки та підготовці теракту, але фактичних доказів скоєння "злочину" так і не було наведено слідством, що відповідає практиці ФСБ переслідування кримчан з політичних мотивів", - ідеться в заяві, оприлюдненій у Facebook у четвер.

Правозахисники зазначають, що справжньою причиною переслідування українця є його публічна незгода з окупацією Криму, яку він неодноразово висловлював і в ЗМІ, і в спілкуванні з представниками окупаційної влади РФ у Криму. Крім того, Олег Приходько брав участь у Євромайдані й після окупації півострова в 2014 році вивісив український прапор на подвір'ї свого будинку.

Затриманню Приходька передував обшук у його будинку, під час якого у нього вилучили українську символіку, прапори партії "Свобода", червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери тощо.

"Вирок Олегу Приходьку свідчить про те, що Російська Федерація продовжує практику переслідування громадян України, які, проживаючи в Криму, виступають проти російської окупації і відстоюють півострів як частину України", - наголошують правоохоронці.

Вони також висувають низку вимог до Російської Федерації, зокрема негайно звільнити Олега Приходька і всіх політичних ув'язнених, утримуваних у місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації; припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією й висловлення своїх поглядів; негайно припинити використання так званого антитерористичного й антиекстремістського законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя.

Крім того, правозахисники закликають міжнародні організації втрутитися в ситуацію, посиливши санкційний тиск на РФ і засудивши політичні переслідування на півострові.

"Закликаємо міжнародні організації та уряди демократичних держав: засудити дії Російської Федерації щодо політичного переслідування українських активістів в окупованому Криму; посилити тиск на російський уряд, щоб домогтися звільнення усіх політв’язнів, та зупинити переслідування громадян України в окупованому Криму; посилити секторальні санкції проти РФ за систематичні грубі порушення прав людини, злочини проти людяності та воєнні злочини, що скоєні в окупованому Криму...", - йдеться в заяві.

У ній також міститься звернення до української влади із закликом забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі й переслідування Олега Приходька і всіх фактів грубих порушень фундаментальних прав людини в тимчасово окупованому Криму, а також ухвалити декілька законопроектів для забезпечення захисту та державної підтримки осіб, які були незаконно позбавлені волі внаслідок агресії РФ, а також гармонізації кримінального законодавства до положень міжнародного права і ввести відповідальність за злочини проти людяності й військові злочини, що відбуваються на окупованих територіях України.

До заяви приєдналися Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, Об'єднання родичів в'язнів Кремля, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянської просвіти "Альменда", Харківська правозахисна група тощо.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з безпідставним політично мотивованим рішенням Південного окружного військового суду в місті Ростов-на-Дону (РФ) від 3 березня 2021 року про засудження громадянина України Олега Приходька за сфабрикованими обвинуваченнями в "підготовці терористичного акту, виготовленні та незаконному зберіганні вибухових речовин".

Джерело: https://www.facebook.com/crimeahrg/posts/2841433289475627

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА