10:49 05.03.2021

Папа Римський вирушив із чотириденним візитом до Іраку

3 хв читати
Папа Римський вирушив із чотириденним візитом до Іраку

Папа Римський Франциск у п'ятницю розпочинає чотириденний візит до Іраку, де зустрінеться з представниками керівництва країни, духовенства та підтримає іракських християн, повідомляють західні ЗМІ.

Це перший візит до Іраку глави католицької церкви і перша поїздка понтифіка за кордон із початку пандемії коронавірусу COVID-19.

За даними журналіста британської телерадіокорпорації BBC Марка Ловена, який супроводжує Папу Римського, на зустрічах із політичними та релігійними лідерами Іраку глава католицької церкви виступить із закликом до миру та надихне християн, які зазнали переслідування.

Як очікується, у Багдаді Папу Римського Франциска зустрінуть глава уряду Іраку Мустафа аль-Казимі та президент Бархам Саліх. Потім Папа зустрінеться з єпископами та іншими представниками духовенства у католицькій церкві Богоматері-рятівниці.

У суботу понтифік вилетить до міста Ан-Наджаф, де відвідає Великого аятолу Алі аль-Сістані. Потім Папа Франциск відвідає міжрелігійну зустріч у стародавньому місті Ур, яке традиційно вважається місцем народження пророка Авраама.

У неділю він вирушить до міста Мосул на півночі Іраку, де промовить на Церковній площі молитву за жертв війни з "ІД", під час якої загинули десятки тисяч мирних жителів.

Папа також відвідає древнє християнське місто Каракош, яке розміщено неподалік. У другій половині дня він відслужить месу на стадіоні у Ербілі.

Зазначається, що Папа Римський наполіг на візиті, незважаючи на новий спалах заражень COVID-19 в Іраку та стурбованість щодо його безпеки.

Під час візиту для захисту Папи буде задіяно майже 10 тис. співробітників іракських сил безпеки, а також впроваджено цілодобову комендантську годину, щоб обмежити поширення COVID-19.

У відеозверненні до іракського народу, оприлюдненому напередодні, Папа Франциск сказав, що він "йде як паломник, як паломник, що кається, щоб благати Господа про прощення та примирення після багатьох років війни й тероризму, просити у Бога втішити серця та зцілити рани".

За даними Державного департаменту США та за оцінками християнських лідерів, в Іраку залишилося менше ніж 250 тис. християн, при цьому більшість із них - щонайменше 200 тис. - проживають на Ніневійській рівнині та в регіоні Іракський Курдистан на півночі країни.

Майже 67% іракських християн - халдейські католики, чия церква зберегла власні традиції, але визнає владу Папи в Римі. Ще 20% є послідовниками Ассирійської церкви Сходу, яка вважається найстарішою в Іраку.

Решта - сирійські православні, сирійські католики, вірменські католики, послідовники Вірменської апостольської церкви, англіканства, євангельські християни та інші.

Папа Франциск говорив про бажання поїхати до Іраку ще у 2019 році, але пандемія завадила втілити ці плани в життя. До цього до Іраку планував вирушити Іван Павло II, але скасував поїздку у 2000 році через невдалі переговори з тодішнім урядом Іраку.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА