19:39 15.03.2021

Держгеонадра зняла з аукціону Азовську ділянку з рудопроявами цирконію

3 хв читати
Держгеонадра зняла з аукціону Азовську ділянку з рудопроявами цирконію

Державна служба геології та надр (Держгеонадра) України зняла з продажу спеціальний дозвіл на користування надрами Азовської ділянки з рудопроявами цирконію.

Як повідомив керівник Нікольської селищної ради Василь Мітько місцевому виданню "Приазовський рабочий", із Держгеонадр отримано офіційну відповідь, в якій ідеться про зняття ділянки з покладами цирконію з аукціону на геологорозвідку з подальшою розробкою.

У документі, підписаному головою Держслужби Романом Опімахом, зокрема, зазначено: "Повідомляємо, що відповідно до пункту 35 порядку наказом Держгеонадр від 18.02.2021 №167 лот №UA-PS-2021-02-18-000130-1 з продажу спеціального дозволу на користування надрами з Азовським рудопроявом знято з продажу в системі електронних торгів та присвоєно статус такого, який скасований".

Водночас, ЗМІ зазначає, що у відповіді відомства ані слова, що Азовську ділянку остаточно знято з аукціону, а не тільки цього року. Водночас громада і місцева влада домагаються остаточного рішення - повної заборони розробки покладів цирконію - і нині, і в майбутньому.

"Крапку в історії не поставлено. Немає гарантії того, що Азовську ділянку не виставлять на аукціон через рік або два", - констатує Митько, слова якого наводить газета, і додає, що громада не дозволить розробляти родовище.

Раніше агентству "Інтерфакс-Україна" в Держгеонадрах заявляли, що не змогли провести аукціон із продажу спеціального дозволу на користування надрами Азовської ділянки з рудопроявами цирконію, уточнивши, що аукціон не був скасований, але на конкурс не надійшло дві і більше заявок, тому тендер не відбувся.

На електронний аукціон було виставлено лот зі спеціальним дозволом на користування надрами - Азовську ділянку в Нікольському районі Донецької області з рудопроявами цирконію.

Вид користування надрами та строк, на який надавався дозвіл: геологічне вивчення, зокрема дослідно-промислове розроблення родовищ основних корисних копалин - цирконієвих і рідкоземельних руд і супутніх корисних копалин - польового шпату і піску, терміном на п'ять років.

Стартова ціна лота була визначена в розмірі 4,226 млн грн без ПДВ.

Жителі Нікольського району Донецької області були занепокоєні можливим завданням шкоди довкіллю в разі відкритого розроблення виставленої на аукціон 15 лютого поточного року Азовської ділянки з рудопроявами цирконію. Зокрема, жителі селища Нікольського провели акцію проти видобутку цирконію на території їхньої громади, оскільки, на їхню думку, буровибухові роботи можуть підвищити тектонічну активність і призвести до появи радіоактивного пилу.

За словами голови Микільської об'єднаної територіальної громади Василя Мітька, пласт цирконію розміром майже 40 га розміщується за 1,5 кілометра від селища. Територія цих земель перебуває у приватній власності місцевих жителів.

У свою чергу голова Донецької обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко на брифінгу в Краматорську 4 лютого запевнив, що в питанні Азовської ділянки з рудопроявами цирконію вирішальним буде рішення громади.

Голова Донецької ОДА зазначив, що обговорив питання про Азовську ділянку з міністром охорони довкілля та природних ресурсів Романом Абрамовським та головою Держгеонадр Романом Опімахом: "Не буде жодного видобутку відкритим способом. Це максимально достовірна інформація", - наголосив Кириленко.

Голова обладміністрації нагадав, що відповідно до процедури оцінки впливу на довкілля обов'язково мають бути проведені громадські слухання.

Водночас декілька місцевих рад Донецької області спрямували звернення до Кабінету Міністрів України, Мінприроди, Держгеонадр та голови Донецької ОДА з питання скасування аукціону на користування надрами Азовської ділянки, розташованої біля селища Нікольського, що входить до природно-заповідного фонду України.

Раніше голова Держгеонадр представив 30 інвестоб'єктів - ділянок із покладами кольорових, рідкоземельних металів та інших корисних копалин. За його словами, виставлятимуть на аукціони об'єкти рідкоземельних і рідкісних металів - тантал, ніобій, берилій, цирконій, скандій. Рідкісні та рідкоземельні метали виявлено в комплексних родовищах і рудопроявах у межах Українського щита. Цирконій і скандій зосереджені в розсипних і корінних родовищах у значних обсягах, їх не видобувають. Запаси оксиду танталу (Ta2O5), ніобію, берилію обліковують на шести родовищах, видобуток здійснюється на двох.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА