20:16 16.03.2021

У СЗР спростували повідомлення російської сторони про викриття операції українських спецслужб у Криму

2 хв читати
У СЗР спростували повідомлення російської сторони про викриття операції українських спецслужб у Криму

Поширювана інформація про нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованого Криму не відповідає дійсності, повідомляють у Службі зовнішньої розвідки України.

"Інформація ФСБ РФ щодо нібито викриття розвідувальної діяльності українських спецслужб на території окупованої АР Крим має на меті створення відповідного фону для проведення 17 березня ініційованого РФ неформального засідання Радбезу ООН з кримської проблематики", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці СЗР у Facebook.

У службі розцінюють поширення такої інформації, як пропагандистську акцію напередодні роковин окупації Криму та "зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова".

"На нинішньому етапі Росія цілеспрямовано нагнітає ситуацію, намагаючись перекласти на українську сторону відповідальність за процес урегулювання на сході України та дискредитувати ініціативу "Кримська платформа" з мирної реінтеграції Криму", - додали у СЗР.

Раніше в Центрі громадських зв'язків ФСБ РФ повідомили, що в Криму 10 березня затримали громадянина РФ Владислава Єсипенка, який збирав за завданням української розвідки інформацію: він фотографував і знімав місця масового перебування людей і об'єкти життєзабезпечення. У машині Єсипенка знайшли предмет "із зовнішніми ознаками саморобного вибухового пристрою".

"Із слів затриманого Єсипенка, зазначену інформацію він збирав в інтересах спецслужб України за завданням офіцера діючого резерву 8 відділу 5 департаменту СЗР України полковника Кравчука, а саморобний вибуховий пристрій, за його рекомендацією, зберігав в автомобілі задля власної безпеки", - заявили у ФСБ.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив "Інтерфаксу", що "на той момент йому інкримінувався злочин за ч.1 ст. 223.1 Кримінального кодексу Росії (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), що зараз - не знаю". За словами адвоката, йому повідомили, що Єсипенко нібито відмовився від його послуг.

Низка російських видань також повідомляє про українське громадянство Єсипенка і про те, що він є журналістом порталу "Крим. Реалії" - проекту української служби "Радіо Свобода".

Водночас "Крим. Реалії" у своїх публікаціях не називає Єсипенка своїм співробітником. За даними видання, Єсипенко є уродженцем Кривого Рогу Дніпропетровської області й був затриманий разом із жителькою Алушти Єлизаветою Павленко, з якою він 9 березня перебував на акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі.

"Крим. Реалії" з посиланням на власні джерела повідомляє, що Павленко і Єсипенка затримали вдень 10 березня на Ангарському перевалі співробітники ФСБ РФ у масках, проте згодом Павленко відвезли додому, де було проведено обшук, у неї вилучили техніку й особисті речі. Єсипенка відвезли в невідомому напрямі, і станом на ранок 12 березня стало відомо, що він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА