16:03 17.03.2021

Міносвіти спростовує інформацію про незабезпечення підручниками мовами нацменшин шкіл на Закарпатті

2 хв читати
Міносвіти спростовує інформацію про незабезпечення підручниками мовами нацменшин шкіл на Закарпатті

 Міністерство освіти і науки України спростовує поширену в ЗМІ інформацію про можливе незабезпечення підручниками мовами національних меншин закладів загальної середньої освіти на Закарпатті.

"Питання забезпечення освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти та створення умов для збереження мовної та етнічної самобутності угорців, які проживають в Україні, перебуває на особливому контролі Міністерства освіти і науки України. Видання підручників та посібників для класів з навчанням угорською мовою (оригінальних та перекладних) здійснюється щорічно за кошти Державного бюджету України", - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Зазначається, що згідно з постановою уряду, підручники видають один раз на п'ять років із розрахунку до 120% відповідно до потреби.

Отже, в період 2010-2020 років для класів (груп) із навчанням угорською мовою коштом держбюджету видано підручники на суму 40 млн 623,8 тис. грн (175 найменувань, 289 289 примірників). У 2020-2021 роках оголошено конкурсні відбори підручників (крім електронних) для здобувачів повної середньої освіти і педагогічних працівників для 4-х і 8-х класів.

За узагальненими результатами вибору закладами загальної середньої освіти, оригінальні підручники для 4-х і 8-х класів видаватимуть у перекладі мовами національних меншин.

Йдеться, зокрема, про підручники угорською мовою, які отримали високий узагальнений результат вибору навчальними закладами: 4 клас - "Математика", "Я досліджую світ", "Мистецтво", "Інформатика"; 8 клас - "Історія України", "Всесвітня історія", "Інформатика".

Крім цього, з метою забезпечення з 2021/2022 навчального року учнів та педагогів підручниками для 8-го класу, що розроблені відповідно до Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти (2011 року), розглядається можливість повторного видання окремих назв підручників для 8-го класу всіх закладів загальної середньої освіти (незалежно від мови навчання), виданих у 2016 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА