10:59 18.03.2021

Зеленський подякував міністрам закордонних справ країн G7 за підтримку "Кримської платформи"

2 хв читати
Зеленський подякував міністрам закордонних справ країн G7 за підтримку "Кримської платформи"

Президент України Володимир Зеленський подякував міністрам закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) за підтримку Кримської платформи та протидії агресії РФ.

"Це справжній жест дружби - підтримати нашу ініціативу зі створення Міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму та припинення російської агресії. Україна рухається до миру", - написав Зеленський на своїй сторінці у Twitter.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба також привітав сильний сигнал підтримки України та засудження агресії РФ від міністрів закордонних справ G7.

"Росія - сторона конфлікту, не посередник, має розблокувати мирний процес. Виправдати окупацію Криму ніколи не вдасться. Міцна підтримка Кримської платформи", - наголосив він.

Відповідно до оприлюдненої у четвер на сайті Міністерства закордонних справ Великої Британії заяви, глави МЗС Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки та високий представник Європейського Союзу засуджують дії Росії, які продовжуються, з підриву суверенітету України, територіальної цілісності та незалежності.

"Ми беззастережно засуджуємо тимчасову окупацію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Спроби Росії узаконити його не визнаються і не будуть визнані. Ми засуджуємо порушення Росією прав людини на півострові, особливо кримських татар. Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, надати доступ міжнародним спостерігачам і негайно звільнити всіх несправедливо затриманих. Ми вітаємо ініціативу України зі створення Міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму", - наголошується у заяві.

Крім того, міністри закордонних справ країн G7 рішуче виступають проти дестабілізації Росією України, яка продовжується, особливо в окремих районах Донецької та Луганської областей.

"Повне виконання Мінських угод - це шлях до миру. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником... Ми підтверджуємо важливість дотримання режиму припинення вогню як основоположного для будь-якого прогресу на шляху до мирного врегулювання конфлікту. Ми високо оцінюємо невтомні зусилля Франції та Німеччини в рамках "нормандського формату" дипломатичним шляхом врегулювання конфлікту, і підтверджуємо нашу готовність надавати подальшу підтримку цим зусиллям", - заявили у G7.

Так, міністри закликали всі сторони повністю виконувати Мінські угоди, і відзначили важливість конструктивної участі РФ у "нормандському форматі" й Тристоронній контактній групі з метою досягнення справедливого та міцного політичного врегулювання конфлікту.

"Велика сімка", як і раніше, повністю віддана здійсненню санкцій і продовжуватиме підтримувати Україну в підтримку її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності у рамках її міжнародно визнаних кордонів. Крим - це Україна", - підсумували міністри.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА