15:12 19.03.2021

Понад чверть жителів сходу і півдня України підтримують вступ до НАТО, трохи менше за співпрацю без членства - соцопитування

3 хв читати
Понад чверть жителів сходу і півдня України підтримують вступ до НАТО, трохи менше за співпрацю без членства - соцопитування

26,3% опитаних жителів сходу та півдня України виступають за вступ України до НАТО, 39,9% - проти, свідчать результати дослідження у рамках проекту "Сприйняття НАТО на Донбасі та півдні України", ініційованого Центром міжнародної безпеки та реалізованого за підтримки посольства Канади в Україні.

Водночас 22,6% опитаних зазначили, що вони виступають за співпрацю з НАТО, але без членства, а 11,2% - не змогли визначитися з відповіддю на це запитання.

Найвищим є рівень підтримки вступу України до Альянсу в обласних центрах, де за вступ до НАТО висловилися 29,1% респондентів (37% - проти, 20,1% - за співпрацю, але без членства). У маленьких містах (до 20 тис. населення), селищах міського типу або селах вступ до НАТО підтримують 23,9% опитаних, 39,8% - проти, 27,4% - за співпрацю, але без членства.

Більш негативне сприйняття приєднання України до НАТО у респондентів, які мають неповну середню або середню освіту (52,1% - проти, 18,3% - за, 15,5% - за співпрацю, але без членства). Респонденти з неповною вищою або вищою освітою демонструють низький рівень критичного ставлення (34,1% - проти) і високий рівень підтримки як вступу України до НАТО (32,3%), так і співпраці з Альянсом без членства в ньому (24 4%).

Результати досліджень демонструють найвищий рівень підтримки приєднання/зближення України з НАТО у респондентів категорії 18-29 років (41% - за, 22% - за співпрацю, але без членства, 22% - проти). Найбільш критичну оцінку вступу України в НАТО висловлюють опитувані, чий вік становить 60+ (56,2% - проти, 18,6% - за, 14,5% - за співпрацю, але без членства).

Більше підтримують ідею вступу до НАТО чоловіки (30,8% - за, 22,3% - за співпрацю, але без членства, 38% - проти). Серед жінок 22,5% висловилися за вступ до Альянсу, 23% - за співпрацю, але без членства, 41,5% - проти.

Найвищі показники критичного ставлення до ідеї вступу України в НАТО демонструють респонденти з незадовільним матеріальним становищем. Серед тих, хто часто не має грошей навіть на харчування, 64% висловилися проти вступу до Альянсу (10,1% - за, 12,4% - за співпрацю, але без членства). Серед тих, хто живе в повному достатку, 41,1% - не підтримують ідею вступу до НАТО, 36,8% - за вступ, 21,1% - за співпрацю, але без членства.

84,4% опитаних частково або повністю сприймають членство України в Альянсі дороговартісним. Переважна більшість опитаних частково або повністю погоджується з тим, що приєднання або зближення України з Альянсом призведе до ескалації (посилення) конфлікту з РФ (82,5%). 81,9% респондентів побоюються розміщення військових баз НАТО на території України, 79,9% - зобов'язання України відправляти своїх військових у гарячі точки, 78,7% - порушення нейтралітету України.

64,7% опитаних частково або повністю погоджуються з тим, що членство України в НАТО стане кроком на шляху України до Євросоюзу. 59,6% - частково або повністю погоджуються з тим, що вступ до Альянсу сприятиме залученню інвестицій в Україну.

58% респондентів відповіли, що "дещо знають про НАТО, але недостатньо", 17% - "добре поінформовані", 18% - "практично нічого не знають", 7% зазначили, що їх "ця інформація взагалі не цікавить".

Соціологічне опитування проводила компанія "Центр прикладних досліджень" 22 лютого - 3 березня 2021 року в Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, а також на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей у формі анкетного опитування, у формі особистих інтерв'ю методом "face to face" з використанням електронних носіїв. Було опитано 1112 респондентів віком від 18 років. Похибка не перевищує 3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА