11:45 22.03.2021

Україна, як очікується, 28 березня перейде на літній час

4 хв читати
Україна, як очікується, 28 березня перейде на літній час

У ніч на 28 березня в Україні, найімовірніше, відбудеться переведення годинників на літній час, оскільки Верховна Рада так і не змогла ухвалити закон, що пропонує скасувати сезонний перехід часу та зафіксувати зимовий час UTC + 2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time) в Україні.

О 3:00 28 березня необхідно буде перевести годинник на одну годину вперед.

Перехід на літній час в Україні здійснюється щороку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 "Про порядок обчислення часу на території України". Відповідно до документа, з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд постановив запровадити на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки останньої неділі березня в 3:00 на одну годину вперед та останньої неділі жовтня о 4:00 на одну годину назад.

19 березня поточного року Верховна Рада відправила законопроект, ініціатором якого є перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук, на доопрацювання в профільний комітет. Відповідне рішення підтримали 226 народних депутатів.

У разі ухвалення в цілому законопроект набуде чинності наступного дня після його опублікування в парламентській газеті "Голос України". У такий спосіб в Україні може бути знято необхідність переходити на літній час 28 березня.

Для того щоб це сталося вже цього року, ВР має проголосувати за ухвалення закону про обчислення часу вже цього тижня.

Раніше Стефанчук заявив, що ухвалення законопроекту забезпечить захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки на тимчасово окупованих територіях країни встановлено час держави-агресора - Російської Федерації.

У першому читанні законопроект "Про обчислення часу в Україні" (№4201), що передбачає скасування переходу на літній і зимовий час в Україні, було ухвалено 3 березня. У прикінцевих положеннях документа зазначено, що в разі ухвалення в цілому він набуде чинності через три місяці після його офіційної публікації в парламентській газеті "Голос України".

Заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу") пояснила, що якщо ВР встигне ухвалити законопроект у цілому до 25 березня 2021 року, то депутати виключать цю норму до фінального тексту документа і він набуде чинності відразу ж після публікації в парламентській газеті "Голос України".

Отже, в Україні більше не буде потреби переводити годинник на літній час, що цього року має відбутися 28 березня. Водночас, як зазначала парламентар, якщо ж виникнуть якісь труднощі й ВР не встигне проголосувати за ухвалення відповідного закону, то "ми ще двічі переведемо годинник, але 25 жовтня - востаннє".

Пізніше Підласа заявила, що Кабінет Міністрів може скасувати постанову №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України", скасувавши перехід на літній час, який має відбутися цього року 28 березня.

"Є постанова уряду №509 1996 року про порядок обчислення часу. Вона є підставою для переведення стрілок годинника. Теоретично Кабмін її може скасувати, якщо на те буде політична воля", - сказала Підласа в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" після того, як парламент відправив на доопрацювання законопроект 4201 про скасування переходу на літній час.

При цьому нардеп зазначила, що доопрацювання законопроекту, що пропонує скасувати сезонний перехід часу в Україні та зафіксувати зимовий час UTC + 2 за міжнародною системою Coordinated Universal Time), триватиме щонайменше два тижні, тому його розгляд відбудеться вже після 28 березня.

Як відомо, в березні 2019 р. Європейський парламент підтримав припинення зміни літнього часу на зимовий із 2021 року. Країни ЄС, які вирішать на постійній основі зберегти літній час, повинні будуть востаннє перевести свій годинник останньої неділі березня 2021 року. А ті, хто вважатиме за краще зберегти стандартний (зимовий) час, зможуть зробити востаннє перевести годинник останньої неділі жовтня 2021 року. Пропозицію Європарламенту має обговорити Рада ЄС для вироблення остаточного рішення.

Уже відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур та низка інших країн. У Європі на зимовий час не переходять Ісландія, РФ та Білорусь.

В Україні в 2011 році також намагалися відмовитися від переведення годинників - було ухвалено постанову про скасування переходу на зимовий час, проте пізніше її анулювали.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА