07:59 24.03.2021

У Гродно затримали голову Спілки поляків Білорусі Анжеліку Борис

2 хв читати
У Гродно затримали голову Спілки поляків Білорусі Анжеліку Борис

Голова Спілки поляків Білорусі Анжеліка Борис затримана у вівторок увечері в Гродно. Про це вона повідомила на своїй сторінці в Facebook.

"Я їду до Ленінського РУВС", - написала Анжеліка Борис.

Пізніше факт затримання підтвердив у своєму Twitter заступник міністра закордонних справ Польщі Марчин Пшідач. "МЗС Польщі отримало інформацію про затримання голови Союзу поляків Білорусі Анжеліки Борис", - написав він.

За словами заступника міністра, польський консул негайно попрямував до передбачуваного місцеперебування Борис. Він з'ясовує причини затримання.

Очолюваний Анжелікою Борис Союз поляків не зареєстрований білоруською владою. Він існує паралельно офіційно визнаному після події в 2005 році розколу організації.

З кінця лютого цього року почалася нова хвиля загострення білорусько-польських відносин. У зв'язку з присутністю 28 лютого консула Генконсульства Польщі у Бресті на неофіційному заході, присвяченому "Дню проклятих солдатів", білоруський МЗС вручив ноту тимчасовому повіреному в справах Польщі в Білорусі Мартіну Войцеховському. Консулу Генконсульства Польщі у Бресті, а потім також керівнику і консулу Генконсульства Польщі в Гродно було запропоновано покинути територію Білорусі. Польща, в свою чергу, також оголосила персоною нон-грата трьох білоруських дипломатів.

Прокуратура Бреста порушила кримінальну справу за фактом героїзації військових злочинців, був затриманий співзасновник "Польської школи". Крім того, прокуратура Брестської області внесла в облвиконком постанову і зажадала посилити контроль за діяльністю організацій, що надають культурно-освітні послуги. Пізніше прокуратура пред'явила позов про ліквідацію "Польської школи".

"Прокляті солдати" були членами антирадянських і антикомуністичних підпільних організацій в Польщі в 40-х роках минулого століття. Їх лідер Ромуальд Райс на прізвисько Бурий був страчений за злочини проти мирного населення. Він причетний до вбивства 79 білорусів у Східній Польщі в 1946 році, визнаному згодом актом геноциду.

Персона Райса є об'єктом героїзації для польських радикалів, а його виправдання польським Інститутом національної пам'яті послужило причиною дипломатичного скандалу між Білоруссю і Польщею. Мінськ вимагав від Польщі офіційних пояснень, польського посла викликали в МЗС для надання роз'яснень з цього приводу. У МЗС Білорусі заявляли, що "злочинців на кшталт "Бурого" виправдати неможливо.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА