18:10 26.03.2021

В Україні презентували Стратегію розвитку читання на 2021-2025 роки

2 хв читати
В Україні презентували Стратегію розвитку читання на 2021-2025 роки

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Українським інститутом книги презентували Стратегію розвитку читання на 2021-2025 роки - "Читання як життєва стратегія".

"Наразі спостерігається гостра потреба просувати читання на державному рівні та підвищувати рівень читацької грамотності населення, адже українці з кожним роком наближаються до когорти країн, що мало читають. Лише 8% проводять своє дозвілля за книжкою щодня, тоді як ще у 2018 році кількість щоденних читачів становила 11%. Кількість українців, які читають щонайменше раз на місяць, дорівнює 46%; водночас, згідно зі звітом Міжнародної асоціації видавців, кількість канадців, які читають мінімум раз на тиждень, становить 67%, Франція має 60% регулярних читачів, Ісландія - 53%", - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Зазначено, що Стратегія просування читання - це інвестиція держави в розвиток України як успішної країни, яка передбачає зміну цілого кластера сфери читання - це і збільшення попиту на українську книжку, і підвищення статусу читання в Україні для здобуття необхідних навичок та успіху.

Зокрема, стратегія визначає цілі та основні завдання, на виконання яких має бути спрямована реалізація державної політики щодо підтримки та розвитку читання.

Імплементація Стратегії читання сприятиме забезпеченню конкурентоспроможного книжкового ринку, доступності книжок онлайн і офлайн, формуванню навички і потреби в читанні, читацькій грамотності, а також використанню читання як інструменту для самоосвіти, дозвілля, особистого та професійного розвитку, соціальної інклюзії та адаптації.

Очікується, що за результатами реалізації стратегії кількість регулярних читачів серед дорослих (46%) зросте до 51%; збільшиться загальна кількість читачів віком 18-24 роки на 5%; частка респондентів, що віддають перевагу українській мові для читання книжок, збільшиться з 32 до 40%; кількість дітей, які ніколи не читають книжки (18%), зменшиться до 15%; збільшиться частка щоденних читачів серед старших підлітків (14-17 років) з 21% до 25%; збільшиться середній наклад кожної назви загальнодоступної ринкової книжки з 700 до 3 500 екземплярів; в Україні з'являтиметься 150-170 книгарень і точок продажу на рік.

"Наступним кроком стане детальне опрацювання кожного завдання стратегії та розробка ефективної комунікації з населенням. Для ефективного впровадження документа важлива міжвідомча співпраця, а також координація зусиль у протидії поширенню контрафактної літератури та дотриманню законності у сфері авторського права", - стверджують у міністерстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА