10:04 30.03.2021

Зеленський разом з іншими світовими лідерами закликав країни підписати Міжнародний договір про пандемію

3 хв читати
Зеленський разом з іншими світовими лідерами закликав країни підписати Міжнародний договір про пандемію

Президент України Володимир Зеленський разом із низкою лідерів інших країн закликав світову спільноту підписати Міжнародний договір про пандемію, який дасть змогу побудувати спільну міжнародну архітектуру охорони здоров'я та вирішити проблему ізоляції держав один від одного.

Як повідомляється у комюніке щодо договору, оприлюдненому на сайті президента у вівторок, такий документ також дасть змогу людству підготуватися до пандемій, які очікують нас надалі.

"Жоден уряд чи багатостороннє агентство не можуть впоратися з цією загрозою поодинці. Питання не в тому, чи це буде, а в тому, коли. Разом ми маємо бути більш підготовленими, щоб прогнозувати, запобігати, виявляти, оцінювати та ефективно реагувати на пандемії, забезпечуючи високий рівень координації. Пандемія COVID-19 стала різким і болючим нагадуванням про те, що ніхто не є у безпеці, доки всі не будуть у безпеці", - йдеться у комюніке.

У ньому також наголошується, що його підписанти прагнуть забезпечити загальний і рівноправний доступ до безпечних, ефективних та недорогих вакцин, ліків та засобів діагностики для боротьби з цією та майбутніми пандеміями, оскільки "імунізація є глобальним суспільним благом, і потрібно буде якнайшвидше здійснювати розробку, виробництво та впровадження вакцин".

"Саме з цією метою була заснована міжнародна програма Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) для сприяння рівному доступу до тестів, лікування й вакцин та підтримки систем охорони здоров’я в усьому світі. ACT-A вже досягла результатів у багатьох аспектах, але рівного доступу досягнути поки що не вдалося. Ми можемо зробити більше для забезпечення глобального доступу", - зазначають світові лідери.

Вони наголошують, що всім країнам необхідно розпочати спільну роботу над новим міжнародним договором про готовність до пандемії та реагування на неї.

"Таке відновлене колективне зобов'язання стане важливою віхою у посиленні готовності до пандемії на найвищому політичному рівні. Договір буде заснований на Статуті Всесвітньої організації охорони здоров'я та, із залученням ключових організацій у цій сфері, підтримуватиме принцип "здоров'я для всіх". Наявні інструменти світової охорони здоров'я, особливо Міжнародні медико-санітарні правила, стануть основою такого договору, забезпечуючи міцне й перевірене підґрунтя, яке ми зможемо розбудовувати та вдосконалювати", - йдеться у документі.

Зазначається, що основною метою договору буде заохочення загальнодержавного підходу та участі всього суспільства, зміцнення національних, регіональних і глобальних можливостей та стійкості до майбутніх пандемій.

Це включає значне розширення міжнародного співробітництва для поліпшення, наприклад, систем сповіщення, обміну даними, досліджень та місцевого, регіонального й глобального виробництва та розповсюдження медичних засобів протидії та заходів із забезпечення громадського здоров’я, таких як вакцини, ліки, засоби діагностики та засоби індивідуального захисту.

Документ також має включати визнання підходу "Єдине здоров'я", який пов'язує здоров'я людей і тварин із нашою планетою. Також такий договір має привести до більшої взаємної підзвітності та спільної відповідальності, прозорості та співпраці в межах міжнародної системи з її правилами та нормами.

"Для досягнення цієї мети ми працюватимемо з главами держав та урядів у всьому світі та з усіма зацікавленими сторонами, включно з громадянським суспільством та приватним сектором. Ми впевнені, що нашим обов'язком як керівників держав та міжнародних організацій є забезпечення засвоєння світом уроків пандемії COVID-19", - йдеться в оприлюдненому комюніке.

Свої підписи під ним залишили президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, прем'єр-міністр Португалії Антоніу Луїс Сантуш да Кошта, президент Європейської ради Шарль Мішель, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, президенти Сербії, ПАР, Тунісу, Індонезії та лідери низки інших держав, а також генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреєсус.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА