16:09 07.04.2021

Затриманого НАБУ співробітника СЗР тимчасово відсторонено від виконання службових обов'язків

3 хв читати

Співробітника Служби зовнішньої розвідки України, що є за сумісництвом адвокатом, якого затримали детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) на одержанні $100 тис. неправомірної вигоди, відсторонено від виконання службових обов'язків у розвідорганах, йдеться в офіційній заяві СВР, оприлюдненій у середу.

"Служба зовнішньої розвідки України сприяє НАБУ в розслідуванні щодо причетності співробітника служби до корупційних проявів. За попередніми результатами власного розслідування, його затримання не пов'язане з діяльністю на посаді в СЗРУ. Зазначаємо, що на період досудового розслідування фігурант відсторонений від виконання службових обов'язків у розвідувальному органі", - повідомляють розвідники.

Вони наголошують, що в службі діє нульова толерантність до корупції.

"Наша принципова позиція - безкомпромісність і відкритість у боротьбі з її проявами", - резюмують у СВРУ.

Як повідомлялося, детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) викрили двох адвокатів на проханні надати й одержанні $100 тис. неправомірної вигоди.

"Зазначені кошти мали бути передані для винесення рішення у справі, яку слухають в Окружному адміністративному суді м. Києва. Наразі одного з адвокатів затримано... Вирішується питання щодо затримання іншого адвоката, а також повідомлення про підозру зазначеним особам та обрання їм запобіжних заходів", - повідомляється в Telegram-каналі САП.

У свою чергу в НАБУ уточнили, що один з адвокатів "є близьким родичем голови ОАСК".

У НАБУ та САП повідомили про проведення обшуків у приміщенні ОАСК та за місцем проживання адвокатів, а також "в інших приміщеннях, якими користуються зазначені особи".

У свою чергу журналіст Юрій Бутусов стверджує, що НАБУ затримало на хабарі в $100 тис. рідного брата голови ОАСК Павла Вовка, якого звуть Юрій Зонтов (сам Вовк змінив прізвище в 1999 році) і який є одночасно адвокатом і співробітником Служби зовнішньої розвідки.

Із посиланням на джерела Бутусов розповів, що Вовк організував глибоко законспіровану систему одержання хабарів, при цьому сам не брав участі в передачі грошей і діяв через посередників, завдяки чому неодноразово зривав операції НАБУ з документування його хабарів. Успіх проведеної операції він пояснив терміновістю справи.

Пізніше генеральний прокурор України Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру двом адвокатам, яких правоохоронці викрили на отриманні $100 тис. неправомірної вигоди.

"Буквально годину тому я підписала повідомлення про підозру двом горе-ділкам, які називають себе адвокатами. Вони надавали, як їм здавалося, адвокатські послуги, однак, на думку детективів НАБУ і прокурорів САП, з якими я цілком згодна, така правова допомога - пряма дорога на лаву підсудних", - написала Венедіктова на сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що у вівторок детективи затримали в порядку ст. 208 КПК України на гарячому двох адвокатів під час отримання $100 тис. з метою подальшої передачі цих коштів суддям ОАСК.

"За ці гроші "адвокати" обіцяли ліквідатору товариства допомогти винести "зручне" судове рішення, але вийшло "якось невдобно". В одного з адвокатів, який є братом голови ОАСК, під час проведення слідчих дій виявлено й вилучено чималі суми грошових коштів: $80 тис. (частина неправомірної вигоди); $3 млн 700 тис; EUR840 тис.; 20 тис. фунтів стерлінгів, 230 тис. грн", - зазначила генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

Сили оборони за добу ліквідували 910 окупантів

Українська авіація завдала ударів по восьми районах розміщення сил противника

За добу на фронті було 87 зіткнень, на бахмутському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА