17:42 09.04.2021

У багатих країнах вакцину від COVID-19 отримав кожен четвертий житель, у бідних - один із 500, заявив голова ВООЗ

2 хв читати
У багатих країнах вакцину від COVID-19 отримав кожен четвертий житель, у бідних - один із 500, заявив голова ВООЗ

Серед країн світу спостерігається вкрай нерівномірний розподіл вакцин від коронавірусу COVID-19, що визначається рівнем доходів конкретної держави, заявив у п'ятницю на брифінгу гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Адханом Гебреєсус.

"Понад 700 млн доз вакцин від COVID-19 було розподілено в глобальному масштабі, але понад 87% із них пішли до країн із високим або середнім рівнями доходів, водночас до країн із низьким рівнем доходів - лише 0,2%", - сказав він.

"У середньому в країнах із високим рівнем доходів майже одна особа з чотирьох отримала вакцину проти COVID-19. У країнах із низькими доходами – це одна з понад 500", - продовжив він.

За даними голови ВООЗ, наразі 194 країни світу розпочали вакцинацію проти коронавірусу, 26 - ні, хоча 17 із них отримали препарати. Але, уточнив Гебреєсус, більшість країн світу недостатньою мірою прищепила групи ризику з числа свого населення, а "в розподілі вакцин зберігається кричущий дисбаланс".

Він зазначив, що через міжнародну програму COVAX за останні шість тижнів до понад 100 країн надійшло більше ніж 38 млн доз вакцин. Проте, уточнив він, план було виконано менш ніж на 50%.

"Очікувалося, що COVAX доставить майже 100 млн доз до кінця березня, але через суттєве зниження пропозиції ми змогли розподілити 38 млн доз. Ми сподіваємося, що зможемо надолужити прогаяне у квітні і травні", - додав він.

При цьому він розкритикував бажання окремих країн і компаній укладати двосторонні угоди в обхід COVAX. Гебреєсус наголосив, що такий підхід лише посилить нерівність із вакцинами у світі. Він наполягає, що COVAX працює: потрібні лише постачання вакцин для цієї програми.

Раніше стало відомо, що зростання захворюваності на COVID-19 в Індії призвело до затримок із постачаннями з цієї країни до 90 млн доз вакцин. Це пов'язано з тим, що Інститут сироватки Індії - найбільша у світі компанія-виробник вакцин - є ключовим постачальникам вакцин для COVAX.

Виконавчий директор Інституту сироватки Індії Адар Пунавалла раніше розповів Associated Press (AP), що інститут зможе відновити експорт вакцини AstraZeneca від COVID-19 до червня, але тільки якщо епідемічна ситуація в Індії покращиться.

Наприкінці березня сінгапурський телеканал "Ченнел Ньюс Ейша" повідомляв, що низка країн Азії, зокрема Філіппіни, Південна Корея, Індонезія, вимушена шукати нові канали постачань вакцин від коронавірусу COVID-19 після того, як влада Індії запровадила тимчасові обмеження на експорт вироблюваних вакцин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА