11:50 14.04.2021

Спецслужби могли запобігти трагічним подіям 2014 року в Криму, Луганську та Слов'янську - Лапутіна

2 хв читати
Спецслужби могли запобігти трагічним подіям 2014 року в Криму, Луганську та Слов'янську - Лапутіна

Українські спецслужби та армійські підрозділи могли звільнити Слов'янськ і Краматорськ на ранньому етапі Антитерористичної операції, вважає міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна.

У складі об'єднаної групи СБУ Юлія Лапутіна 2014 року брала участь у захисті краматорського аеродрому.

"На той момент, коли дійсно у Гіркіна не було більш-менш значного силового резерву, а до введення російських військ залишався час, прямо в краматорському аеропорту наші співробітники розробили план узяття в кільце Слов'янська. Адже з боку Ізюма стояли наші військові, а на іншій частині цього аеродрому розміщувалися сили спеціальних операцій. План був такий: доозброїтися, доукомплектувати сили на краматорському аеродромі. Далі силою ударного угруповання з позицій Краматорська і тих військ, які стояли з боку Ізюма, оточити Слов'янськ і відпрацювати терористів за секторами. Але цей план не прийняли", - розповіла вона в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання про причини цього, Лапутіна сказала, що "можливо, про нього (план - ІФ) навіть не доповідали керівництву на рівні міністра оборони або вище".

"План розробляли колективно – ми, тобто "Альфа", співробітники Нацгвардії та військові. Ми подали його в командування АТО. Про подальшу долю плану невідомо, але він був абсолютно реалістичний. Це багато хто підтвердить", - розповіла міністр.

На її думку, раніше була також можливість звільнити захоплені будівлі в Луганську. "Коли 13 квітня влада оголосила АТО і нас перекидали в Донецьку область, зі мною якраз летіли колеги, які кілька діб до цього провели в Луганську. Вони сказали таке: "Усе було готове до штурму, але нам не дали команду... ти ж розумієш – ми б усе зробили", - зазначила Лапутіна.

Більше того, наголосила міністр, " спецслужби пропонували проведення точкових дій із нейтралізації протиправних дій організаторів захоплення Верховної Ради Криму, зокрема Аксьонова та Константинова. Думаю, що якби Росія не відчула тоді ейфорії в Криму, вона не пішла б далі. Проте людям, які взяли відповідальність за країну в той дуже складний період, бракувало сили волі і твердості".

14 квітня минає сім років з дня виходу указу президента № 405/2014 про початок антитерористичної операції. Було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року "Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України". Указ набув чинності з дня опублікування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА