07:53 15.04.2021

Кримські татари подякували Ердогану за увагу до захисту прав їх народу і підтримку територіальної цілісності України

2 хв читати
Кримські татари подякували Ердогану за увагу до захисту прав їх народу і підтримку територіальної цілісності України

Меджліс кримськотатарського народу подякував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за увагу до захисту прав та інтересів кримськотатарського народу, який вже сім років поспіль перебуває в умовах окупації Криму Російською Федерацією, заявив голова меджлісу Рефат Чубаров.

У заяві, оприлюдненій у Facebook у середу, він зазначив, що лист з подякою було направлено Ердогану у зв'язку з підписанням 10 квітня 2021 року Рамкової угоди між урядом України та урядом Турецької Республіки про співробітництво в сфері будівництва житла для кримськотатарського народу та інших пільгових категорій громадян України.

У ньому також зазначено, що головним прагненням кримськотатарського народу залишається якнайшвидша деокупація Криму і відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом і прилеглими акваторіями Чорного та Азовського морів.

"Відповідно, ми намагаємося створювати умови для того, щоб десятки тисяч кримських татар, в умовах вимушеного проживання за межами Криму, але в межах України, зуміли не тільки зберегти свою ідентичність, а й наростити свій фаховий і інтелектуальний потенціал, який вони зможуть застосувати для реінтеграції та розвитку звільненого від російських окупантів Криму", - зазначив Чубаров.

Він додав, що Меджліс високо цінує зусилля Турецької Республіки, спрямовані також на облаштування кримських татар, змушених унаслідок загрози своєму життю, залишити окупований Росією Крим і проживати на материковій частині території України.

"Йдеться про учасників російсько-української війни, політичних в'язнів, активістів кримськотатарського національного руху, громадських діячів і політиків, журналістів, викладачів вузів, державних службовців та інших", - уточнив голова меджлісу.

Водночас, він зазначив, що будівництво житла у співвідношенні, передбаченому Рамковою угодою (Київ - 100 квартир, Миколаїв - 200 квартир, Херсон - 200 квартир), не зніме гостроту житлової проблеми в багатьох кримськотатарських сім'ях, які проживають в зв'язку з виїздом з окупованого Криму в місті Києві, а також інших регіонах України.

"Меджліс кримськотатарського народу...звертається із закликом одночасно з реалізацією зазначеного проекту про будівництво 500 квартир, розглянути можливість будівництва додаткових 500 квартир, зосередивши їх в місцях фактичного проживання кримських татар-вимушених переселенців, включно з містом Києвом", - резюмував Чубаров.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА