20:29 15.04.2021

Російські катери в Азовському морі вночі намагалися перешкоджати нести бойове чергування катерам ЗСУ - ВМС

2 хв читати
Російські катери в Азовському морі вночі намагалися перешкоджати нести бойове чергування катерам ЗСУ - ВМС

Катери Федеральної служби безпеки РФ у ніч на четвер безуспішно спробували перешкодити діям катерної групи Військово-Морських сил (ВМС) Збройних сил України, яка несла бойове чергування в Азовському морі, повідомляє служба зі зв'язків з громадськістю командування ВМС ЗСУ.

"Росія продовжує порушувати норми міжнародного морського права. Сьогодні вночі в Азовському морі катери ФСБ РФ укотре здійснили спробу перешкодити правомірним діям катерної групи ВМС ЗС України, яка перебуває на бойовому чергуванні. Незважаючи на провокації та цілеспрямовані дії росіян з обмеження вільного судноплавства, катерна тактична група ВМС України продовжила виконувати поставлені завдання", - йдеться в повідомленні.

У ВМС наголосили, що українські моряки і далі гарантуватимуть безпеку України з морського напрямку, у тому числі в Азовському морі, керуючись виключно нормами міжнародного морського права.

У свою чергу консультант в Інституті законодавства Верховної Ради Борис Бабін уточнив, що РФ перекрила Керченську протоку для військових і державних суден України і третіх країн, зокрема суден ВМС і морської охорони України.

"РФ наразі не перекриває протоку для комерційного судноплавства. Але при цьому вона офіційно протиправно перекрила, прибережним попередженням департаменту картографії Міноборони 152/21, з 24 квітня до жовтня 2021 року протоку для іноземних військових та державних суден, що прямують з Азова та в Азов. Тобто це ВМС та морська охорона України, а також гідрографія, митники, рибоохорона (ця частина більш теоретично, тому що такі судна там давно не з'являлися) тощо. Так само "заборона" стосується будь-якої третьої країни", - написав він у Facebook.

За словами Бабіна, РФ тим самим грубо порушила Конвенцію ООН з морського права 1982 року та російсько-український договір 2003 року про використання Азовського моря.

Як повідомлялося, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з оголошенням РФ про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря у напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань і вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

У відомстві закликали міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації в Азово-Чорноморському регіоні.

У заяві зазначено, що на тлі тривалого нарощування своєї військової присутності уздовж кордону з Україною на суші РФ пішла на посилення ескалації в морі.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА