09:40 19.04.2021

У Москві затримали адвоката Зянковича та політолога Федуту, які нібито планували держпереворот у Білорусі

2 хв читати
У Москві затримали адвоката Зянковича та політолога Федуту, які нібито планували держпереворот у Білорусі

Спецслужби в Москві затримали білоруського адвоката Юрія Зянковича та політолога Олександра Федуту. Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС та США не визнають законно обраним, заявив, що затримання осіб, які планували держпереворот у республіці, стало можливим після його звернення до президента РФ.

Відео із заявою президента поширив Telegram-канал "Пул Первого".

ФСБ РФ та КДБ Білорусі майже одночасно виступили із заявою про запобігання держперевороту в республіці та спробі вбивства президента Лукашенка, яке планувалося на 9 травня.

За даними ФСБ РФ, затриманих Зянковича і Федуту консультували США та Польща.

"Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусі для утруднення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу розпочнуть певні збройні формування ("партизани"), що перебувають на "прихованих базах", - сказали в спецслужбі.

Кінцевою метою змови, додали там, є зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на "Комітет національного примирення". "При цьому Зянкович планував стати "куратором" парламенту країни і правової системи, а Федута хотів займатися політичною реформою та ідеологічною роботою", - зазначили у ФСБ.

Після документування зазначеної зустрічі російські органи безпеки затримали змовників і передали білоруським партнерам.

Стосовно Зянковича та Федути слідчі органи Білорусі розслідують кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 357 (змова або інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади) КК республіки.

У суботу Лукашенко заявив, що найближчим часом прийме одне з найпринциповіших рішень за час свого президентства.

Рішення буде ухвалено у зв'язку з невдалою спробою заколоту, йдеться в повідомленні держагентства БілТА. "Що зараз вони можуть зробити? Знову ці їхні фрази: все тримається на Лукашенку, потрібно знести. Моє завдання зробити так: якщо знесуть, щоб у них нічого не вийшло. Це головне моє завдання. Найближчим часом, я прийняв рішення, ми його зараз формалізуємо, я озвучу. Це буде одне з принципових моїх рішень за чверть століття президентства", - сказав Лукашенко.

У свою чергу білоруська опозиція заявила, що інформація про спробу держперевороту і вбивства Лукашенка є провокацією спецслужб.

"Інформація, поширювана 17 квітня держорганами й озвучена Лукашенком, має ознаки провокації спецслужб РФ і РБ, куди втягнули громадян Білорусі та США. Потрібно утриматися від скороспішних висновків і рішень, які можуть завдати шкоди національним інтересам, суверенітету і незалежності Білорусі", - йдеться в заяві, яку поширила прес-служба лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської.

У заяві наголошується, що "Тихановська, як лідер демократичного руху, послідовно виступає за розв'язання політичної кризи в Білорусі шляхом переговорів і проведення вільних чесних виборів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінляндія передала Україні партію бойових катерів, 50 українських військових пройдуть навчання на них у Румунії - ЗМІ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА