09:40 19.04.2021

У Москві затримали адвоката Зянковича та політолога Федуту, які нібито планували держпереворот у Білорусі

2 хв читати
У Москві затримали адвоката Зянковича та політолога Федуту, які нібито планували держпереворот у Білорусі

Спецслужби в Москві затримали білоруського адвоката Юрія Зянковича та політолога Олександра Федуту. Президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого ЄС та США не визнають законно обраним, заявив, що затримання осіб, які планували держпереворот у республіці, стало можливим після його звернення до президента РФ.

Відео із заявою президента поширив Telegram-канал "Пул Первого".

ФСБ РФ та КДБ Білорусі майже одночасно виступили із заявою про запобігання держперевороту в республіці та спробі вбивства президента Лукашенка, яке планувалося на 9 травня.

За даними ФСБ РФ, затриманих Зянковича і Федуту консультували США та Польща.

"Готувалося повне відключення енергосистеми Білорусі для утруднення дій силових і правоохоронних структур. Передбачалося, що активну фазу розпочнуть певні збройні формування ("партизани"), що перебувають на "прихованих базах", - сказали в спецслужбі.

Кінцевою метою змови, додали там, є зміна конституційного ладу зі скасуванням посади президента і покладанням керівництва країною на "Комітет національного примирення". "При цьому Зянкович планував стати "куратором" парламенту країни і правової системи, а Федута хотів займатися політичною реформою та ідеологічною роботою", - зазначили у ФСБ.

Після документування зазначеної зустрічі російські органи безпеки затримали змовників і передали білоруським партнерам.

Стосовно Зянковича та Федути слідчі органи Білорусі розслідують кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 357 (змова або інші дії, вчинені з метою захоплення державної влади) КК республіки.

У суботу Лукашенко заявив, що найближчим часом прийме одне з найпринциповіших рішень за час свого президентства.

Рішення буде ухвалено у зв'язку з невдалою спробою заколоту, йдеться в повідомленні держагентства БілТА. "Що зараз вони можуть зробити? Знову ці їхні фрази: все тримається на Лукашенку, потрібно знести. Моє завдання зробити так: якщо знесуть, щоб у них нічого не вийшло. Це головне моє завдання. Найближчим часом, я прийняв рішення, ми його зараз формалізуємо, я озвучу. Це буде одне з принципових моїх рішень за чверть століття президентства", - сказав Лукашенко.

У свою чергу білоруська опозиція заявила, що інформація про спробу держперевороту і вбивства Лукашенка є провокацією спецслужб.

"Інформація, поширювана 17 квітня держорганами й озвучена Лукашенком, має ознаки провокації спецслужб РФ і РБ, куди втягнули громадян Білорусі та США. Потрібно утриматися від скороспішних висновків і рішень, які можуть завдати шкоди національним інтересам, суверенітету і незалежності Білорусі", - йдеться в заяві, яку поширила прес-служба лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської.

У заяві наголошується, що "Тихановська, як лідер демократичного руху, послідовно виступає за розв'язання політичної кризи в Білорусі шляхом переговорів і проведення вільних чесних виборів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА