19:07 19.04.2021

Голова САП повторно скасував постанову прокурора про закриття справи "Роттердам+"

2 хв читати
Голова САП повторно скасував постанову прокурора про закриття справи "Роттердам+"

В. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук повторно скасував постанову прокурора Віталія Пономаренка про закриття справи "Роттердам+".

"Максим Грищук також скасував постанову про відновлення розслідування, яка передувала закриттю. Отже, слідство не втратило дорогоцінні процесуальні дні, які необхідні для його завершення та направлення справи до суду", - зазначено у повідомленні Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

У НАБУ знову закликали генпрокурора Ірину Венедіктову змінити старшого групи прокурорів у справі "Роттердам+" у зв'язку з його можливою упередженістю.

"Сукупність зібраних доказів у провадженні, на переконання НАБУ, є достатньою для того, щоб саме суд визначив обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків через формулу "Роттердам+", - додали у бюро.

Як повідомлялося, у квітні 2016 року НКРЕКП розпочала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, яка впливає на встановлення тарифів на електроенергію для промислових споживачів (постанова №289 від 3 березня 2016 року). Порядок, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

САП і НАБУ у 2019 році повідомили про підозру деяким особам, зокрема екс-голові НКРЕКП Дмитру Вовку і співробітникам компанії "ДТЕК".

З 1 липня 2019 року було запущено нову модель ринку електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", більше не діють, проте розслідування НАБУ тривало, а справу почали слухати в судах.

Прокурор САП Віталій Пономаренко вже тричі ухвалював рішення про закриття кримінального провадження щодо посадових осіб регулятора НКРЕКП, відомого як "справа "Роттердам+". У жовтні 2020 року справу відновив Вищий антикорупційний суд, у січні та квітні 2021 року - виконувач обов'язків голови САП.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА