19:53 19.04.2021

ВАКС відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості Жукова у справі "Укроборонпрому"

4 хв читати
ВАКС відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості Жукова у справі "Укроборонпрому"

(відкориговано інформацію джерела: йдеться не про Ігоря Гладковського, а про Віталія Жукова)

Вищий антикорупційний суд відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості особи, яку обвинувачують у незаконних схемах в оборонній сфері.

"19 квітня 2021 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду відмовила у затвердженні угоди про визнання винуватості щодо особи, обвинуваченої за ч. 3 ст. 27 та ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 27 та ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 369 КК України. За версією сторони обвинувачення, узгоджена злочинна діяльність групи осіб, яка була організована та здійснювалась під керівництвом обвинуваченого, призвела до ненадходження до бюджету коштів унаслідок ухилення від сплати податків в особливо великому розмірі на загальну суму 46 млн 402 тис. 556 грн", - ідеться в повідомленні Вищого антикорупційного суду, розміщеному на сайті ВАКС.

За інформацією суду, ці кошти в подальшому були легалізовані цією самою групою осіб шляхом вчинення незаконних фінансових операцій із майном. "До розробленої та запровадженої схеми були залучені понад тридцять юридичних осіб приватного права та п’ять державних підприємств – учасників державного концерну "Укроборонпром". Крім того, відповідно до обвинувального акта особа, з якою укладено угоду про визнання винуватості, надала службовій особі державного підприємства – учасника державного концерну "Укроборонпром" неправомірну вигоду у розмірі 879 тис. 554 грн", - зазначається у повідомленні.

У ВАКС наголошують, що сторони угоди про визнання винуватості погодили часткове звільнення обвинуваченого від цивільної відповідальності, встановивши його зобов'язання в майбутньому добровільно відшкодувати завдані державі збитки в розмірі 4 млн грн. Сторони також узгодили остаточне покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з конфіскацією майна без позбавлення права обіймати певні посади з випробувальним терміном один рік. "Натомість обвинувачений зобов’язувався надати викривальні показання щодо інших осіб, причетних до вчинення зазначених вище злочинів", - уточнюється в повідомленні.

Водночас, як наголошують у суді, перевіривши угоду про визнання винуватості, колегія суддів відмовила в її затвердженні, з огляду на невідповідність її умов кримінальному процесуальному та кримінальному законам, а також інтересам суспільства.

Суд, зокрема, під час ухвалення рішення спирався на пряму заборону укладати угоду про визнання винуватості з організатором особливо тяжкого злочину.

"На переконання колегії суддів, в умовах проведення АТО, коли держава вживала термінових заходів для пошуку додаткових джерел поповнення бюджету та перерозподілу коштів для підвищення обороноздатності країни, а також для підтримки тих осіб, які опинились на території проведення АТО, зокрема через запровадження нових податків та пільгових умов оподаткування, злочинна діяльність задля особистого збагачення шляхом ухилення від сплати податків, тим більше в оборонній сфері із залученням державних підприємств – учасників Державного концерну "Укроборонпром", свідчить про особливу зухвалість та винятковий цинізм організаторів такої діяльності", - наголошують у ВАКС.

У повідомленні суду не зазначено імені особи, угоду про визнання винуватості якої не було затверджено. Як стало відомо агентству, йдеться про фігуранта справи щодо розкрадання, керівника компанії "Оптимумспецдеталь" Віталія Жукова.

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.info представила 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО і голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними вдвічі-вчетверо цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань сягає щонайменше 250 млн грн.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні перший заступник секретаря РНБО України Гладковський, який раніше був бізнес-партнером п’ятого президента країни Петра Порошенка, екс-керівник "Укрспецекпорту" та голова держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін, а також директори підприємств та інші посадові особи держконцерну. У матеріалі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, а однією з таких фірм нібито був завод "Кузня на Рибальському", що належав на той момент Петру Порошенку.

Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО згідно з указом президента 4 березня з метою забезпечення об'єктивного розслідування інформації проекту "Наші гроші" Bihus.info, що набула широкого суспільного та політичного резонансу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінляндія передала Україні партію бойових катерів, 50 українських військових пройдуть навчання на них у Румунії - ЗМІ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА