14:34 21.04.2021

Квітневі обшуки в обласних Держгеокадастрах були не останніми - міністр агрополітики

3 хв читати
Квітневі обшуки в обласних Держгеокадастрах були не останніми - міністр агрополітики

Кадрові працівники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), СБУ і поліції інтегровані в Держслужбу з питань геодезії, картографії та кадастру, і вони продовжують боротьбу зі злочинами й після переходу екс-глави відомства Романа Лещенка у Міністерство аграрної політики та продовольства, повідомила прес-служба Мінагрополітики агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

"Важливо з використанням антикорупційних політик реалізовувати зміни через законопроекти. Наріжним каменем для нас сьогодні є законопроект №2194, який блокують окремі депутати і партії в парламенті. Цей законодавчий акт остаточно знищить Держгеодкадастр як розпорядника земель. Це моя мрія і мета", - зазначив міністр, слова якого наводить прес-служба відомства.

Лещенко, який очолив Держгеокадастр у червні 2020 року, а в грудні 2020 року призначений Верховною Радою главою Мінагрополітики, повідомив, що сподівається на розгляд усіх поправок до законопроекту №2194 і його ухвалення до кінця квітня.

Міністр нагадав про викриття двох епізодів великої земельної корупції, під час якої спільно з НАБУ минулого року було організовано операцію з імітацією його згоди на отримання неправомірної вигоди. Лещенко уточнив, що після спроби підкупу в розмірі $170 тис. в обмін на видачу наказів про виділення земельних ділянок підставним особам, він відразу налагодив контакт із НАБУ, СБУ та Національною поліцією, оскільки, на його думку, намагатися самостійно впоратися з тандемом чиновників і криміналітету - це шлях в нікуди.

"Зловмисників взяли вже під час другого платежу (корупціонери планували внести суму хабара за декілька платежів - ІФ) у 25 тис. умовних одиниць. Нам потрібно змінювати систему спільними зусиллями правоохоронних органів та влади, щоб у нових людей, які прийдуть на важливі посади, не було можливостей діяти старими корупційними методами", - зазначив міністр, слова якого наводить прес-служба Мінагрополітики.

За словами Лещенка, держчиновник, якому пропонують хабар, має написати заяву в антикорупційні й правоохоронні органи та співпрацювати з ними. Міністр зазначив, що важливо саме за законом покарати причетних і показати іншим наявність ризиків для корупціонерів.

Як повідомлялося, детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в грудні 2020 року повідомили про підозру керівнику одного з територіальних управлінь Держгеокадастру і посереднику, які намагалися підкупити голову Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Лещенка.

За даними НАБУ, один із затриманих може бути пов'язаний з компаніями, які надають послуги Держгеокадастру на проведення робіт із державної інвентаризації земель на територіях багатьох областей України в 2020 році.

Дії цих осіб кваліфіковано за ч. 4 ст. 369 КК України.

Мінагрополітики очікує якнайшвидше завершити всі необхідні для старту повноцінної роботи процедури і розпочати набір персоналу, щойно відомство отримає 6,87 млрд грн фінансування для своєї роботи в 2021 році.

Верховна Рада на позачерговому пленарному засіданні 15 квітня ухвалила в цілому закон №5197-2 про перенаправлення з держбюджету 6,87 млрд грн на функціонування Мінагрополітики в нинішньому році. Згідно з додатком до законопроекту, із загальної суми в 6,87 млрд грн на функціонування апарату міністерства буде спрямовано 4,91 млрд грн, Держгеокадастру - 1,52 млрд грн, Держрибагентства - 0,42 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА