16:00 21.04.2021

Судді ОАСК звернулися до ПАРЄ, заявляючи про незаконність ліквідації суду і загрозу незалежності судової влади в Україні

3 хв читати
Судді ОАСК звернулися до ПАРЄ, заявляючи про незаконність ліквідації суду і загрозу незалежності судової влади в Україні

Судді Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) звернулися до Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з листом про незаконність ініціативи ліквідації суду і загрозу конституційному порядку в державі.

"Судді Окружного адміністративного суду міста Києва направили звернення до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи стосовно існуючих на сьогодні загроз незалежності судової влади в Україні та ініціативи президента України ліквідувати ОАСК при відсутності визначених законодавством підстав", - ідеться в повідомленні ОАСК, розміщеному на сайті суду в середу.

У повідомленні наголошується, що у своєму листі судді звернули увагу на те, що порядок ліквідації судових установ визначено Конституцією України і законом України "Про судоустрій та статус суддів" і передбачає необхідною умовою ініціативи з ліквідації суду наявність висновку Вищої ради правосуддя.

"Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок у державі", - наголошують в ОАСК.

"Зміст законопроекту (про ліквідацію ОАСК - ІФ) не направлений на зміну системи судоустрою, оскільки одночасно з ліквідацією створюється тотожний за повноваженнями й розташуванням суд. Його зміст направлено на створення умов для звільнення працюючих у ньому суддів та інших працівників", - ідеться в повідомленні.

У ОАСК наголошують, що законопроект не передбачає можливості переведення суддів у новий суд і не називає способу збереження гарантій незалежності суддів.

"Звертаючись до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи, судді наголосили, що Конституція гарантує неможливість притягнення судді до відповідальності за прийняте ним рішення… Президент України, як гарант дотримання Конституції, не може ставити під сумнів рішення судді поза порядком процесуального оскарження, а тим паче - звільняти суддів суду у такий спосіб. Також президент не має можливості звинувачувати суддів у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання відносно суддів та працівників ОАСК", - наголошується у повідомленні.

У ОАСК також наголошують на тому, що ініціатива глави держави не була узгоджена з Вищою радою правосуддя як незалежним конституційним органом державної влади і суддівського управління.

У суді зазначають, що переведення суддів із ліквідованих у створювані суди можливе виключно на підставі рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка ще не створена.

"Очевидно, що розпочато незаконну процедуру звільнення всіх суддів ОАСК без їх згоди, що заборонено пунктом 3.4. Європейської хартії закону "Про статус суддів", а такі дії матимуть негативний вплив на верховенство права та незалежність судової влади в Україні", - наводить ОАСК лист до ПАРЄ.

Як повідомлялося, 13 квітня президент України вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" у зв'язку з неефективністю цього суду і нездатністю забезпечити запит громадян на справедливість.

Законопроект про ліквідацію ОАСК передбачає створення Київського міського окружного адмінсуду.

За словами заступника голови парламентського комітету з питань держвлади Олександра Качури (фракція "Слуга народу"), розгляд законопроекту очікується найближчим часом і затягуватися не буде, але він не впевнений, що це станеться поточного парламентського тижня.

Згідно з ч.2 ст.125 Конституції України, суд утворюється, реорганізується і ліквідується законом, проект якого вносить до Верховної Ради президент країни (після консультацій з Вищою радою правосуддя).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА