19:36 21.04.2021

ПАРЄ закликає владу Білорусі до діалогу з опозицією

2 хв читати
ПАРЄ закликає владу Білорусі до діалогу з опозицією

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію щодо Білорусі, закликавши владу республіки розпочати діалог із опозицією, звільнити всіх політичних в'язнів та провести нові вибори.

"Асамблея закликає білоруську владу до діалогу з опозицією як єдиного способу припинити насильство, порушення прав людини та провести нові демократичні вибори для розв'язання політичної кризи", - йдеться у резолюції, текст якої розміщено на сайті ПАРЄ.

Крім того, асамблея заявила, що Мінськ має "без зволікання звільнити політичних в'язнів, негайно припинити всі тортури, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження щодо супротивників режиму та притягнути до відповідальності всіх винних у скоєнні таких дій відповідно до Кримінального кодексу Білорусі".

У резолюції ПАРЄ зазначено, що "мирні демонстрації проти фальсифікації президентських виборів 9 серпня 2020 року у Білорусі були суворо придушені". "Багато протестувальників були арештовані та піддані тортурам в ув'язненні. Багато лідерів громадянського руху притягуються до відповідальності за злочини, які нечітко визначені, але тягнуть за собою тривалі тюремні терміни, у той час як інші були змушені залишити країну", - наголошується у документі.

"У лютому 2021 року розпочалася нова хвиля арештів і переслідувань активістів опозиції, які ще не були затримані. Серед притягнених до відповідальності були правозахисники, журналісти, юристи, профспілкові діячі та представники Координаційної ради (білоруської опозиції - ІФ)", - йдеться у резолюції.

У Білорусі після 9 серпня минулого року розпочалися масові акції протесту проти підсумків виборів президента. Переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає цю посаду з 1994 року. Опозиція визнала результати виборів сфальсифікованими. Протестувальники вимагали відставки Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів. На сьогодні протестні акції мають локальний характер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА