15:28 22.04.2021

Апеляційний суд Амстердама розглядає позов України у справі про "скіфське золото"

2 хв читати
Апеляційний суд Амстердама розглядає позов України у справі про "скіфське золото"

Україна виступає проти незаконної передачі "скіфського золота" до Росії, заявляють у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Як наголошується у прес-релізі, 22 квітня 2021 року заступник міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко бере участь у засіданні Апеляційного суду Амстердама за позовом держави Україна до музею Алларда Пірсона - археологічного музею Амстердамського університету у так званій справі про "скіфське золото".

"Під час свого виступу заступник міністра сказала: "Україна виступає проти незаконної передачі права власності на артефакти української виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" Російській Федерації, російським установам, прихованим під назвою так званих кримських музеїв, які існують лише у рамках судових справ", - йдеться у повідомленні прес-служби Мінкультури.

За словами Фоменко, російські установи, які називають себе "музеями", насправді є злодіями.

"Нам відомі численні факти незаконного вивезення українських культурних цінностей із території Криму. Наприклад, вивезено безцінні шедеври Івана Айвазовського. Нам відомо про факти пошкодження, знищення об’єктів культурної спадщини, факти незаконних археологічних розкопок та присвоєння знайдених цінностей. Це стосується пам’ятки світової спадщини ЮНЕСКО стародавнього міста Херсонес Таврійський та його хори, що страждають від непрофесійного управління та проведення незаконних реконструкцій. Ханський палац у Бахчисараї, який внесено Україною до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури - майже знищено", - заявили у міністерстві.

Заступник міністра культури наголосила, що окупаційна влада розглядає Кримський півострів як базу військових операцій для подальшої військової ескалації у Європі та в усьому світі.

"На сьогодні Крим - це місце, де культурні цінності не охороняються і не зберігаються для майбутніх поколінь", - додала вона.

У Мінкультури заявили, що ухвалення рішення про направлення артефактів, що належать українському народові, з української виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" до Криму нині, коли він перебуває під контролем Російської Федерації, незаконне і призведе до втрати культурної спадщини України та стане визнанням спроби анексії Криму та міста Севастополя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА