17:45 22.04.2021

Суд у справі про збитий МН17 проведе виїзне засідання з обмеженою кількістю учасників на військову авіабазу для інспектування реконструкції

3 хв читати
Суд у справі про збитий МН17 проведе виїзне засідання з обмеженою кількістю учасників на військову авіабазу для інспектування реконструкції

Виїзне засідання суду на військову авіабазу в Гілзе-Реєн (Gilze-Rijen, Нідерланди) для огляду реконструкції збитого рейсу МН17 відбудеться 26 травня з обмеженим складом учасників.

Відповідне рішення в четвер під час засідання суду повідомив головуючий Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis).

"16 квітня суд ухвалив рішення, що у випадку підзахисного Пулатова (Олег Пулатов - один із чотирьох обвинувачених, який представлений у суді захистом - ІФ) є потреба здійснити інспекцію. Суд запросив обвинувачення і захист визначити найпізніше до 10 травня детально, до яких частин реконструкції і шматків уламків вони хотіли б привернути увагу суду. Суд також візьме до уваги, яку частину реконструкції є сенс інспектувати, згідно з експертами Нідерландського інституту судової експертизи, "Алмаз-Антея" (російський виробник "Буків"), яких нещодавно опитав слідчий суддя", - оголосив рішення головуючий.

За словами Стейнгауса, інспекція запланована на 26 травня і відбудеться у форматі виїзного засідання, а "це означає, що слухання інспекції будуть відкритими".

"Водночас з огляду на те, що інспекція відбуватиметься на військовій авіабазі, яка недоступна для великої кількості людей, а також з огляду на обмежувальні заходи, вжиті у зв'язку з COVID-19, суд уже вирішив, що публіка не зможе бути присутньою. Учасники процесу можуть бути, але суд обмежить їх участь в інспекції до двох від кожної сторони - для захисту, адвокатів рідних і близьких загиблих та обвинувачення. В інтересах зацікавлених сторін і публіки відбуватиметься пряме включення", - повідомив суддя.

Крім того, суд визнав за можливе запросити "дуже обмежену кількість преси". "Під час засідання 21 травня суд оголосить порядок денний для цієї інспекції. Потім слухання будуть призупинені і перейдуть на місце реконструкції МН17 на військовій авіабазі в Гілзе-Реєн. Рішення щодо виїзного засідання суду було ухвалено для того, щоб суд мав можливість здійснити огляд. Це також означає, що захист, адвокати родичів та обвинувачення матимуть змогу сказати щось із цього питання. Говоритиме чи ні суд з цього питання під час інспекції, залежатиме від ситуації", - розповів про процедуру виїзного засідання Стейнгаус.

Він також повідомив, що, як зазначалося раніше, суд вважає, що, "попри те, що слідчий суддя ще не завершив слідство в повному обсязі, це не повинно перешкоджати слуханням по суті, починаючи з 7 червня".

Як повідомлялося, 9 березня 2020 року в Нідерландах у судовому комплексі Схіпгола поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 "Малайзійських авіаліній". На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна. Суд відбувався за відсутності обвинувачених.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Дві треті пасажирів - піддані Нідерландів. Причини катастрофи розслідує Міжнародна слідча група (ССГ), до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновок, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а два роки тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: Гіркін (Стрєлков), Дубінський, Пулатов та Харченко, яких було оголошено в міжнародний розшук. Їх обвинувачують у вбивстві 298 пасажирів літака і його аварії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА