17:45 26.04.2021

В альпаки знайшли антитіла проти коронавірусів у людей

2 хв читати
В альпаки знайшли антитіла проти коронавірусів у людей

Фахівці з Інституту медичних досліджень Волтера та Елізи Холл (Австралія) ідентифікували нейтралізуючі нанотіла, які блокують проникнення вірусу SARS-CoV-2 у клітини, йдеться у повідомленні наукової організації.

"Нанотіла - це унікальні антитіла, крихітні імунні білки, які виробляють альпаки природним шляхом у відповідь на інфекцію", - йдеться у повідомленні.

Відмінність імунних білків, які виробляють альпаки, - у їхньому розмірі, це найменші відомі антитіла.

У рамках дослідження група альпак у регіоні Вікторія була імунізована синтетичною, неінфекційною частиною спайкового білка SARS-CoV-2, щоб дати змогу їм генерувати нанотіла проти вірусу, що викликає COVID-19.

Потім вчені вилучили послідовності генів, що кодують нанотіла, і використовували їх для виробництва мільйонів типів нанотіл у лабораторії. Після цього вони вибрали ті, які найкраще зв'язуються з білком спайка.

Об'єднавши два найперспективніших нанотіла, вчені створили з них "коктейль", щоб перевірити його ефективність при блокуванні SARS-CoV-2 від попадання в клітини та зниженні вірусного навантаження у доклінічних моделях.

За допомогою синхротронного випромінювання та кріоелектронної мікроскопії дослідники склали "карту" зв'язування нанотіл із білком спайка та визначили, як це впливає на здатність вірусу зв'язуватися зі своїм людським рецептором.

"Склавши карту нанотіл, дослідницька група змогла ідентифікувати нанотіло, яке розпізнало вірус SARS-CoV-2, включаючи нові глобальні варіанти, що викликають занепокоєння. Наночастинка також була ефективна проти оригінального вірусу атипової пневмонії (SARS-CoV), що вказує на те, що вона може забезпечити перехресний захист від цих двох глобально значущих коронавірусів людини", - йдеться у повідомленні.

Альпака - домашня тварина родини верблюдових. Їх розводять у високогірному поясі Південної Америки (Анди). На сьогодні там мешкає майже 3 млн альпак, велика частина з яких населяє Перу. Вирощують альпак для стрижки вовни, з якої роблять теплі та м'які ковдри, пледи та одяг, а з хутра роблять предмети для будинку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли два села на Харківщині, постраждала пенсіонерка - Синєгубов

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА