14:03 29.04.2021

Сертифікат ЄС COVID-19 потрібен для відновлення довіри до Шенгену, заявляють у Європарламенті

2 хв читати
Сертифікат ЄС COVID-19 потрібен для відновлення довіри до Шенгену, заявляють у Європарламенті

Європейський парламент (ЄП) висловився у четвер за впровадження "сертифіката ЄС COVID-19" - документа, що підтверджує право на вільне пересування всередині ЄС під час пандемії, але вніс свої застереження.

"Нам необхідно ввести в дію сертифікат ЄС COVID-19, щоб відновити довіру людей до Шенгену, доки ми продовжуватимемо боротьбу з пандемією", - сказав голова комітету ЄП з громадянських свобод і доповідач з цього питання Хуан Фернандо Лопес Агілар.

Він додав, що держави-члени ЄС не мають впроваджувати додаткових обмежень після того, як сертифікат набуде чинності, а вакцини і тести мають бути доступними та безкоштовними для всіх громадян.

На думку Європарламенту, власники сертифіката ЄС не мають піддаватися додатковим обмеженням на поїздки, таким як карантин, самоізоляція або додаткове тестування, на всій території союзу.

Позиція Європарламенту буде основою для його переговорів із Радою ЄС, перш ніж буде ухвалено остаточне рішення.

Єврокомісія у березні запропонувала створити цифровий "зелений сертифікат" для вільного пересування всередині ЄС. Рада ЄС тиждень тому погодила загальні установчі принципи, які описують основні технічні характеристики системи "зеленого сертифіката". При готовності відповідної інфраструктури він, на думку Єврокомісії та Ради ЄС, має бути впроваджений до червня цього року.

На відміну від запропонованого раніше Єврокомісією "цифрового зеленого сертифіката", "сертифікат ЄС COVID-19", узгоджений Європарламентом, має діяти протягом року, а не довше.

Він також може існувати в цифровому або паперовому форматі, підтверджуватиме, що людина була вакцинована проти коронавірусу або, як альтернатива, має недавній негативний результат тесту, або видужала від інфекції. Однак він не буде ні обов'язковим проїзним документом, ні попередньою умовою для реалізації права на вільне пересування. Тобто подорожувати можна і без нього, але тоді при дотриманні чинних профілактичних умов.

Держави-члени ЄС мають приймати сертифікати про вакцинацію, видані в інших країнах-членах ЄС особам, щепленим вакциною, дозволеною Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Поки що це Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson. Але можуть вирішувати, чи приймати свідоцтва про щеплення іншими вакцинами, дозволеними ВООЗ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: За добу на фронті зафіксовано 64 бойові зіткнення, на 7 напрямках відбито 54 ворожі атаки

Міноборони: Кабмін схвалив створення окремого роду військ у ЗСУ - Сил безпілотних систем

Латвія передала Україні комунікаційне обладнання майже на EUR100 тис.

Госпсуд закрив справу за позовом компанії Коломойського й Боголюбова про законність націоналізації ПриватБанку

Унаслідок ворожих обстрілів у Нікопольському районі постраждали 4 людини - голова Дніпропетровської ОВА

Зеленський обговорив з президентом Фінляндії оборонну співпрацю та будівництво укриттів

Зеленський обговорив з прем'єром Іспанії продовження військової допомоги

Прем'єр Бельгії підтвердив участь у Саміті миру - Зеленський

Президенти Латвії та Фінляндії, прем'єр Іспанії візьмуть участь у Саміті миру в Швейцарії

На Одещині збито дві російські авіаракети - ПК "Південь"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА