12:21 01.05.2021

На охорону повітряного простору країн Балтії вперше прибули винищувачі п'ятого покоління F-35

2 хв читати
На охорону повітряного простору країн Балтії вперше прибули винищувачі п'ятого покоління F-35

До Естонії на охорону повітряного простору країн Балтії в п'ятницю вперше прибули винищувачі п'ятого покоління ВПС Італії F-35 Lightning II.

Як повідомила прес-служба головного штабу Сил оборони Естонії, вони замінять у порядку ротації німецькі винищувачі Eurofighter Typhoon.

Церемонія ротації Балтійської місії повітряної безпеки НАТО відбудеться в понеділок на авіабазі Емарі (Amari). У церемонії візьмуть участь міністр оборони Естонії Калле Лаанет (Kalle Laanet) і заступник міністра оборони Італії Джорджо Мюле.

Винищувачі 13-ї авіагрупи ВПС Італії (13 Gruppo - Nucleo Tattiche) стануть на цілодобове чергування. До їхнього завдання входить перехоплення повітряних цілей для їх упізнання та супроводження, а також тренувальні польоти. До цього італійські льотчики чергували в Естонії в 2018 році.

Винищувачі п'ятого покоління F-35 створені в рамках найдорожчої програми розвитку озброєнь в історії людства. Вони здатні літати із швидкістю понад 1900 км/год й оснащені чотирикамерними автоматичними гарматами Gatling калібру 25 мм GAU-22/A, ракетами класу "повітря-повітря" й керованими бомбами класу "повітря-земля", які можуть розміщуватися і усередині, і зовні фюзеляжу. Вони здатні виконувати завдання винищувача, розвідника, а також завдавати ударів по наземних цілях.

Згідно з рішенням Північноатлантичної ради, військово-повітряні сили країн-членів НАТО охороняють повітряний простір Естонії, Латвії та Литви з 29 березня 2004 року, коли країни Балтії стали членами НАТО. На саміті в Чикаго 2012 року Північноатлантична рада продовжила місію з повітряної безпеки країн Балтії на невизначений термін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА