17:11 05.05.2021

Депутати пропонують адаптувати закон про НАБУ до Конституції України

2 хв читати
Депутати пропонують адаптувати закон про НАБУ до Конституції України

Народні депутати пропонують привести у відповідність до Конституції України закон "Про Національне антикорупційне бюро України". Відповідний законопроект №5459 зареєстрований у Верховній Раді 30 квітня, повідомляє сайт парламенту.

Авторами законопроекту зазначені народні депутати фракції "Слуга народу", зокрема голова фракції Давид Арахамія, його заступник Олександр Корнієнко, а також голова комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна та заступник голови комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Законопроект пропонує змінити статус НАБУ та зробити його центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом (сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом - ІФ). При цьому обумовлюється, що вимоги Кабінету Міністрів щодо формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на Національне бюро.

Документ передбачає, що зміна статусу НАБУ не потребує яких-небудь додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією або реорганізацією органу.

Автори законопроекту пропонують прибрати норму, за якою НАБУ створює президент.

Відповідно до запропонованих змін, Кабмін координує роботу НАБУ в межах і в порядку, встановлених цим законом, але положення про НАБУ уряд не затверджує. У законопроекті наголошується, що акти НАБУ не можуть бути скасовані повністю або в окремій частині Кабінетом Міністрів.

Згідно із запропонованими змінами призначає та звільняє директора НАБУ Кабінет Міністрів (у чинному законі - президент - ІФ). Законопроект уточнює, що директор НАБУ може бути звільнений із посади лише відповідно до підстав і в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

За законопроектом конкурсний відбір на посаду директора НАБУ організовує та проводить конкурсна комісія, до якої входять шестеро осіб, із яких трьох членів комісії пропонує Рада національної безпеки і оборони, трьох - Кабмін на підставі пропозицій партнерів із розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції.

Конкурсна комісія вносить подання про призначення кандидатів на посаду директора НАБУ прем'єр-міністру, який зобов'язаний протягом 10 днів внести відповідне подання на розгляд Кабміну. Кабмін на відкритому засіданні призначає одного з двох представлених конкурсною комісією кандидатів директором НАБУ.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що Конституційний Суд 28 серпня 2020 року визнав неконституційним указ президента №218/2015 "Про призначення А. Ситника директором Національного антикорупційного бюро України", а 16 вересня 2020 року КС визнав неконституційними окремі положення закону України "Про Національне антикорупційне бюро України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Німеччині заарештували російських диверсантів, які готували напади на маршрути доставки військової допомоги Україні

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА