10:39 06.05.2021

Завершено розслідування авіакатастрофи АН-26 на Харківщині

3 хв читати
Завершено розслідування авіакатастрофи АН-26 на Харківщині

Правоохоронці завершили розслідування кримінального провадження за фактом авіакатастрофи літака АН-26 біля Чугуєва Харківської області у вересні 2020 року, внаслідок якої загинули 26 військовослужбовців, повідомляє Офіс генпрокурора.

"Шістьох військовослужбовців – командувача Повітряних сил Збройних сил України, колишнього командира військової частини А4104 і двох його заступників, колишнього керівника польотами на аеродромі "Чугуїв" та на той час виконувача обов’язків начальника Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба підозрюють у незабезпеченні безпеки польотів на ввірених їм напрямках, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України)", - йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора, розміщеному на сайті відомства.

За інформацією Офісу генпрокурора, ці порушення мали системний характер і були допущені на стадії підготовки до польотів, оскільки на борту літака перебували особи, які взагалі не мали там бути. Також порушення були і під час здійснення польоту, який був дозволений із порушенням правил експлуатації літального апарату і правил здійснення польотів. А коли сталася кризова ситуація, керівництво польотами не вжило достатніх адекватних заходів для уникнення авіакатастрофи.

У свою чергу ДБР, яке здійснювало досудове розслідування у цій справі, повідомляє на своєму сайті: "Вперше в історії України в стислі терміни слідчі ДБР забезпечили швидке, повне та неупереджене розслідування обставин авіакатастрофи в ході якого, з поміж іншого, проведено понад 150 різних експертиз".

У ДБР зазначають, що трьом особам, яким повідомили про підозру у цій справі минулого тижня - заступнику командира військової частини А4104 (Чугуїв Харківської області), заступнику командира цієї самої частини з льотної підготовки (в порушенні правил підготовки та проведення польотів і недбалому ставленні до військової служби (ст.416 і ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України), а також депутату обласної ради, який на той час виконував обов'язки начальника Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба (у недбалому ставленні до військової служби) - 3 травня 2021 року Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

"Наразі всім підозрюваним, їх захисникам та потерпілим (родичам загиблих) повідомлено про завершення досудового розслідування та надано безперешкодний доступ до матеріалів провадження. За наслідками виконання вимог ст. 290 КПК України обвинувальний акт буде направлено до суду", - йдеться в повідомленні.

У ДБР також розраховують на належну процесуальну поведінку всіх учасників провадження для якнайшвидшого скерування обвинувального акта до суду.

Як повідомлялося, 25 вересня близько 20:50 на автодорозі Київ-Харків-Довжанський сталася авіакатастрофа. Під час планових навчальних польотів впав і загорівся військовий літак марки АН-26, який здійснював посадку на аеродромі військової частини в місті Чугуєві Харківської області. На борту перебували 27 осіб (20 курсантів і сім офіцерів Харківського університету Повітряних сил ЗС України ім. Кожедуба). 26 людей загинули, вижив один курсант.

За фактом авіакатастрофи було розпочато кримінальне провадження за ст.416 Кримінального кодексу України (порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА