11:50 07.05.2021

Венеціанська комісія запропонувала механізм, який дасть змогу застосувати, зокрема, позбавлення волі за брехню в поданих деклараціях-2020 - ЦПК

2 хв читати
Венеціанська комісія запропонувала механізм, який дасть змогу застосувати, зокрема, позбавлення волі за брехню в поданих деклараціях-2020 - ЦПК

Венеціанська комісія 6 травня оприлюднила висновок щодо президентського законопроекту №4651 про посилення відповідальності за недекларування, який був ухвалений депутатами у першому читанні 15 квітня.

Як повідомляє Центр протидії корупції у п'ятницю, Венеціанська комісія у висновку (п. 38) зазначила, що "прикрим" є застосування нових посилених санкцій лише до наступного періоду подання декларацій.

"Водночас експерти запропонували спосіб, завдяки якому справедливе та пропорційне покарання за недекларування може бути застосоване до раніше поданих декларацій 2020 року: "...принцип заборони зворотної дії закону в часі не перешкоджає законодавцю вимагати подання додаткової декларації за новими правилами пізніше цього року (або підтвердження дійсності вже поданої декларації). Нові положення Кримінального кодексу зможуть бути застосовані до цих "додаткових" декларацій", - повідомляють у Центрі.

Там уточнюють, що "незважаючи на спроби нардепів уникнути справедливого покарання за недекларування, Венеціанська комісія запропонувала дієвий правовий механізм, який дасть змогу застосувати, зокрема, позбавлення волі за брехню в раніше поданих деклараціях 2020 року".

Повідомляється також, що у висновку підтримані всі зміни, які спочатку були запропоновані в представленому президентом законопроекті, включаючи відновлення ув'язнення як покарання за умисне неподання декларацій або неправдиві відомості від 4,5 млн грн.

"Венеціанська комісія не вбачає у посиленні санкцій та поверненні санкції ув’язнення будь-яких суперечностей сумнозвісному Рішенню КСУ (Конституційного Суду України - ІФ). Схвалення отримали й наслідки від посилення покарання - збільшення строків давності за цими правопорушення до 3 років", - йдеться у повідомленні.

Крім того, експерти підтримали включення недекларування до переліку корупційних правопорушень, що не дозволить звільняти посадових осіб від відповідальності, покарання або застосовувати до них м'якші санкції, ніж передбачені.

"Майже немає сумнівів, що депутати спробують послабити норми законопроекту до другого читання через подані поправки, однак жодних аргументів на користь цього немає, адже Венеційська комісія не вказала на надмірність чи непропорційність запропонованих санкцій, зокрема щодо відновлення ув’язнення як покарання за такі дії", - заявив експерт ЦПК Антон Марчук.

Як повідомлялося, Верховна Рада має намір впровадити обмеження або позбавлення волі за зазначення недостовірних даних у декларації про майно та доходи або ненадання такої декларації. Прийняття відповідного законопроекту №4651 за основу на позачерговому пленарному засіданні українського парламенту 15 квітня підтримали 283 народних депутати.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА