15:54 14.05.2021

В Україні щодня реєструють приблизно 20 кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством - генпрокурор

2 хв читати
В Україні щодня реєструють приблизно 20 кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством - генпрокурор

Щодня правоохоронці реєструють приблизно 20 кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством, повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

"Щодня правоохоронці реєструють приблизно два десятки кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством. Щодня до суду направляється принаймні 14 таких справ", - сказала Венедіктова на круглому столі до 10-ї річниці відкриття до підписання Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції) у п'ятницю.

За її словами, загалом у 2020 році було зафіксовано понад 5 тис. кримінальних правопорушень у категорії справ у сфері домашнього насильства, що на 88% більше, ніж у 2019 році.

"З чим пов'язано збільшення? Не тому що злочинів стало більше, а тому що правоохоронці почали їх бачити, враховувати, з одного боку, а з іншого боку - громадяни стали звертатися: жінки, чоловіки, діти", - зазначила Венедіктова.

Генпрокурор додала, що в першому кварталі 2021 року зареєстрована така сама кількість злочинів, яка була зареєстрована за весь 2018 рік, а це більше, ніж 1,5 тис. злочинів.

Вона зазначила, що минулого року обвинувальні акти щодо кожного четвертого кримінального правопорушення, пов'язаного з домашнім насильством, направлено до суду. "За активної позиції прокурорів вже засуджено 800 осіб", - додала генпрокурор.

Венедіктова також поінформувала, що у 2019 і 2020 роках було скоєно 80 і 70 умисних вбивств у сфері домашнього насильства.

"Стрімко збільшилася встановлена кількість осіб, постраждалих від домашнього насильства. У 2018 році із заявами звернулися 1,5 тис., у 2019 році - вже понад 2,5 тис., у 2020 році - плюс-мінус 4 тис., у першому кварталі 2021 року - вже 1 225 постраждалих", - розповіла вона.

Генпрокурор вважає, що однією з основних причин зростання таких правопорушень є те, що все більше потерпілих відмовляються мовчати, приховувати так звану сімейну таємницю за сімома замками.

Крім того, вона звернула увагу на те, що спостерігається збільшення злочинів категорії домашнє насильство внаслідок заподіяння незаконних дій психологічного характеру. За її словами, у 2019 році було зафіксовано 760 таких випадків, у 2020 році - 1 798 випадків.

Венедіктова також повідомила, що найбільшу кількість злочинів скоює один із подружжя. У 2018 році було скоєно 42 таких злочини, у 2019 році - 1060, що більше, ніж у 25 разів, у 2020 році - 1444 випадки, за 3 місяці 2021 року - 360.

"За цими цифрами стоїть нерівність, уявлення моделі поведінки, засади, що хтось є вище інших, що і підштовхує людей до застосування сили", - пояснила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА