16:12 21.05.2021

СБУ викрила міжрегіональну групу хакерів, які викрадали інформацію через застосунки для Instagram

2 хв читати
СБУ викрила міжрегіональну групу хакерів, які викрадали інформацію через застосунки для Instagram

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили міжрегіональну групу хакерів, які поширювали шкідливе програмне забезпечення, а один із них, житель Івано-Франківської області, розробляв віруси на замовлення російського клієнта.

"Оперативники спецслужби встановили, що віруси було "вмонтовано" в популярні програми, зокрема, для розкрутки сторінок в Instagram та застосунки для смартфонів. Вірусний програмний код відкривав зловмисникам доступ до інформації, що зберігається на комп’ютерах та мобільних пристроях, зокрема до логінів і паролів", - ідеться в повідомленні прес-центру СБУ.

У ньому зазначається, що фігуранти розміщували посилання для завантаження заражених програм в описаннях під різними відео та у спільнотах соцмереж.

"Задокументовано, що один із хакерів працював на російського замовника, який надав доступ до захищеного сервера у РФ. Сервер використовувався як інфраструктура для розробки вірусів і обміну технічними завданнями та готовими замовленнями. За попередніми даними, шкідливе ПЗ викрадало логіни й паролі, які давали доступ до фінансової інформації. Замовлення російська сторона оплачувала біткойнами", - повідомляють у спецслужбі.

Там зазначають, що кіберфахівці також встановили, що раніше зловмисники створили й адміністрували спеціалізований форум, Telegram-канал і бот.

Цими ресурсами користувалися представники хакерського середовища для купівлі та продажу персональних даних.

"Зокрема, для торгівлі акаунтами, логами, копіями паспортів громадян України, паролями для доступу до профілів на сайті Olx, електронних гаманців типу Qiwi та Yandex, відеохостингу YouТube", - зазначають у СБУ.

Там уточнюють, що під час обшуків за місцями реєстрації та проживання хакерів правоохоронці вилучили комп'ютери й мобільні термінали, які використовувалися для вчинення протиправної діяльності.

Після проведення необхідних експертиз та інших слідчих дій планується повідомлення фігурантам про підозру в скоєнні відповідних злочинів. Триває досудове слідство.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА