14:59 03.06.2021

Деолігархізація має ґрунтуватися насамперед на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавств - нардеп Соболєв

2 хв читати
Деолігархізація має ґрунтуватися насамперед на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавств - нардеп Соболєв

Боротьба держави з особами, визнаними олігархами, має ґрунтуватися на дотриманні антимонопольного або антитрастового законодавства, а також на врегулюванні питань, пов'язаних із надприбутками, вважає заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Я бачу суть боротьби з олігархами у двох моментах. По-перше, це те, що в Сполучених Штатах називалося антитрастовим законодавством, коли фактично примусово розбивалися монополії, створені штучним шляхом, а замість цього створювалися реальні умови для конкуренції. На жаль, я не знайшов у запропонованому законопроекті жодної новели, що дає додаткові можливості для Антимонопольного комітету цим користуватися. З іншого боку, якщо ми проаналізуємо навіть чинне антимонопольне законодавство, то воно дає таку можливість. Чому Антимонопольний комітет це не реалізує - це вже інше запитання", - сказав Соболєв у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

По-друге, як наголосив парламентарій, боротьба з олігархами має бути спрямована на врегулювання питань, пов'язаних із надприбутками.

"Вони наразі утворюються насамперед в офшорних і напівофшорних юрисдикціях. І законопроект президента жодних змін щодо цього не вносить. Тому виникає запитання, це боротьба з олігархами чи з політичними опонентами під виглядом боротьби з олігархами", - пояснив Соболєв.

При цьому він вважає, що запропоноване в президентському законопроекті визначення поняття "олігарх", можливо, і охоплює деякі ключові ознаки, але водночас необхідно вдосконалити законопроект до другого читання або ж розробити альтернативний.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" у середу, він був зареєстрований під №5599. Його текст був оприлюднений на сайті парламенту в четвер.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА