11:11 04.06.2021

США закликають Росію звільнити затриманого в Криму українського журналіста Владислава Єсипенка

2 хв читати
США закликають Росію звільнити затриманого в Криму українського журналіста Владислава Єсипенка

Сполучені Штати вкотре висловлюють глибоке занепокоєння долею кримського журналіста Владислава Єсипенка, який був заарештований 10 березня після висвітлення заходу, присвяченого річниці смерті українського поета Тараса Шевченка в тимчасово окупованому Сімферополі.

Відповідну заяву зробила тимчасова повірена у справах США в Місії США при Організації з безпеки та співробітництва в Європі Кортні Остріан.

"Дружина Єсипенка і сам Єсипенко стверджують, що російська окупаційна "влада" била, знущалася та катувала електричним струмом, щоб отримати неправдиве визнання в шпигунстві та володінні вибуховим пристроєм. Визнання під примусом відбулося до того, як йому дозволили поговорити з адвокатом. Єсипенко залишається під вартою в Росії, де на 27 днів був позбавлений можливості зустрічатися з адвокатом. Сполучені Штати закликають до його негайного звільнення", - зазначила Остріан під час виступу на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Вона наголосила, що США повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму, припинити переслідування кримських татар, етнічних українців та інших етнічних та релігійних меншин, а також звільнити всіх політичних ув'язнених громадян України, які перебувають під вартою. Ми також настійно закликаємо Росію дотримуватися своїх зобов'язань як країни, яка підписала всі три Мінські угоди, і вивести свої війська й техніку зі сходу України", - резюмувала дипломат.

Як повідомлялося, громадянина України, позаштатного кореспондента "Радіо Свобода" Владислава Єсипенка затримали 10 березня в тимчасово окупованому Сімферополі. Його обвинувачують у незаконному виготовленні, переробці або ремонті вогнепальної зброї (ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ) та незаконному виготовленні боєприпасів.

Рішенням т. зв. Київського районного суду м. Сімферополя йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 11 травня 2021 року.

Прес-секретар прокуратури АРК Катерина Діденко повідомила, що під процесуальним керівництвом прокуратури Автономної Республіки Крим розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі співробітника "Радіо Свобода", проект "Крим.Реалії", на території тимчасово окупованого півострова Крим.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА